Noord-Veluwe

Kenniskisten uitgereikt aan leerlingen op basisscholen

De eerste kisten zijn uitgereikt.
De eerste kisten zijn uitgereikt.
HARDERWIJK - Negentien basisscholen in Harderwijk en Hierden starten 31 januari met het project 'Energietransitie' van kinderen voor Duurzaamheid. De leerlingen volgen een reeks lessen over energie, techniek en duurzaamheid en gaan ook zelf aan de slag. De eerste kenniskisten van De Hortus met lesmaterialen zijn deze week symbolisch door de kinderburgemeester Lana al-Hussein en kinderwethouder Veerle ter Beek uitgereikt aan diverse leerlingen uit het basisonderwijs.
In de kenniskisten zitten materialen voor alle groepen in het basisonderwijs. Hiermee leren de kinderen op een aanstekelijke en praktische manier meer over de overstap van fossiele naar duurzame energie. Ze onderzoeken hoe ze energie kunnen opwekken en besparen, bouwen bijvoorbeeld een windmolen of een waterraket en ontwikkelen een energiebron. De lessen zijn een opmaat naar de projectweek van 21 - 24 maart.
De ideeën en items die gebouwd zijn, verkopen de leerlingen op een energiemarkt op school. Het meest bijzondere item gaat naar een speciale veiling. Alle opbrengsten komen ten goede aan de verduurzaming van de scholen.
Niet alleen nemen vrijwel alle basisscholen in Harderwijk deel aan het project, ook het voortgezet en middelbaar onderwijs, als CCNV, RSG en het Morgen College, dragen hun steentje bij. Ook zijn De Hortus, Energiecoöperatie Endura, Gemeente Harderwijk, Het Burgerweeshuis en Harderwijkse Uitdaging nauw betrokken. Verder werden materialen belangeloos beschikbaar gesteld door diverse bedrijven uit de regio.