In gesprek over armoede met wethouder Van de Burgwal

BARNEVELD - In het kader van de serie ‘In gesprek over armoede’ in de gemeente Barneveld wordt aanstaande dinsdag 25 januari gesproken met wethouder André van de Burgwal
Gespreksleiders Maarten Schipper en Willem Massier gaan met de Barneveldse wethouder dit tweede gesprek in de serie hebben, omdat ook in onze gemeente mensen wonen, die het financieel zo zwaar hebben, dat er sprake is van armoede.
In het eerste gesprek eind november vertelde Jan Boute namens de Voedselbank ‘Hulp aan elkaar’, dat ongeveer de helft van de Nederlanders in meer of mindere mate problemen heeft om de touwtjes financieel aan elkaar te knopen. De bijstandsuitkering is structureel te laag, door Corona zijn veel (zelfstandig) ondernemers in problemen gekomen en mensen die het betreft vinden het moeilijk om daarmee voor de dag te komen of weten niet wáár ze terecht kunnen. Herkent wethouder Van de Burgwal zich in de door de Voedselbank geschetste voorbeelden?
Daarnaast is er ook veel te doen over de zogenaamde Participatiewet. In de media lezen we er regelmatig over. Bijvoorbeeld dat mensen in de bijstand zelfs gekort worden op hun uitkering omdat hun ouders soms boodschappen voor hen doen. Terwijl rijke ouders hun kind € 100.000 belastingvrij mogen geven om een huis te kopen. In hoeverre zit de wethouder eigenlijk gevangen in de wettelijke kaders van het rijksbeleid? En wat is zijn speelruimte?
Het is bekend dat mensen die structureel in armoede en met schulden leven ook continue te maken kunnen hebben met grote stress. Geregeld belemmert deze stress het vinden of behouden van passend werk. Voor werkgevers een lastige situatie. Ook kinderen kunnen door de thuissituatie slechter presteren op school. In hoeverre kan de gemeente inspelen op dit maatschappelijk bijkomende probleem?
Kortom: er is heel veel te bespreken en het gaat een spannend en informatief uurtje worden op dinsdag 25 januari van 20.00 - 21.00 uur. Tijdens het gesprek kunnen vragen worden gesteld via armoede-barneveld@gmail.com. Het gesprek wordt rechtstreeks vanuit de Barneveldse Bibliotheek uitgezonden via het internet en is te volgen via een link op de website armoede-barneveld.nl en via A1 Regio TV. Bij KPN / Telfort / XCS4All op kanaal 1340, bij Ziggo op kanaal 36, Ziggo CI+ Module op kanaal 333 en T-Mobile op kanaal 728.
Van het gesprek wordt ook weer een opname gemaakt. De link daar naar toe komt ook op genoemde website