Bloemrijke akkerranden in Berg en Dal: mooi en nuttig !

BERG EN DAL - Misschien is het je al opgevallen als je door de gemeente Berg en Dal wandelde, fietste of op een andere manier bewoog. Een groot deel van het jaar zijn de randen van vele akkers voorzien van bloemen in vele soorten en kleuren. Dit is niet alleen een mooi plaatje, maar ook nog nuttig voor de natuur !
De gemeente subsidieert jaarlijks landschapsorganisatie De Ploegdriever voor de aanleg van deze bloemrijke akkerranden en erosiestroken bij boeren. Natuurlijk ziet dat er prachtig uit. Maar er zijn meer goede redenen.

Voeding voor insecten en vogels

Verschillende insecten en vogelsoorten voeden zich met deze bloemen. Maar de bloemen zorgen ook dat de boeren niet altijd bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan bladluis die gewassen opeet. Bepaalde beplanting trekt lieveheersbeestjes aan en die eten de bladluis op.
De Ploegdriever plant heel diverse soorten, zoals de Korenbloem, Grote klaproos, Gele ganzenbloem en zonnebloemen. Wat men het afgelopen jaar met de subsidie allemaal gedaan heeft en waarom staat in het jaarverslag.

De Ploegdriever

De Ploegdriever is een agrarische natuurvereniging (ANV) die landschapsbeheer stimuleert en uitvoert. Als zodanig steunt De Ploegdriever de boeren in de Ooijpolder, Groesbeek en de Nederlandse Duffelt in het deskundig beheer van het fraaie cultuurlandschap en zorgt dat zij daarvoor een passende beloning krijgen. De boeren worden daarbij ondersteund door betrokken burgers met kennis van en liefde voor natuur en landschap in onze woonomgeving.
Sinds 1999 heeft De Ploegdriever vele tientallen projecten uitgevoerd met een breed scala aan werkzaamheden. We geven adviezen en maken inrichtings- en beheersplannen. We voeren ecologisch berm- en dijkbeheer uit en zaaien jaarlijks bloemrijke akkerranden en rogge-akkers in.
De Ploegdriever voert in het hele werkgebied beheer- en inrichtingswerkzaamheden uit in landschapselementen, natuurterreinen en op boerenbedrijven. Als het werk niet door individuele leden kan worden uitgevoerd schakelen we bij ons aangesloten plaatselijke loonwerkers en hoveniers in.