Kinderen in raadszaal: 'Maak verkeer Schuytgraaf veilig'

Kinderen van de Dalton-school Confetti overhandigden een kindertekeningen-manifest aan de Arnhemse gemeenteraad
Kinderen van de Dalton-school Confetti overhandigden een kindertekeningen-manifest aan de Arnhemse gemeenteraad © RTV Connect / Arjan Hoefakker
ARNHEM - De gemeente Arnhem gaat de verkeersveiligheid op de rotonde nabij de Daltonschool Confetti "zo snel mogelijk" verbeteren. Wanneer het stadsbestuur gaat ingrijpen kan wethouder Roeland van der Zee nog niet precies aangeven.
Twee kinderen van de Daltonschool Confetti overhandigden woensdag een manifest met kindertekeningen aan de Arnhemse politiek. Bezorgde ouders vormden een werkgroep en maken zich zorgen over de verkeersveiligheid op vijf locaties in Schuytgraaf. Met het manifest willen zij het stadsbestuur ertoe aanzetten om in te grijpen en verbeteringen door te voeren om de veiligheid te verbeteren.
Vooral de situatie op de rotonde bij de Confetti-school is volgens de werkgroep onveilig. Op de rotonde staan haaientanden voor de fietsers, waardoor automobilisten voorrang hebben. Voor veel kinderen is de situatie onveilig, want sommige auto's stoppen wel, terwijl anderen doorrijden.
Het manifest met vierhonderd kindertekeningen over de situatie wilden de kinderen overhandigen aan burgemeester Ahmed Marcouch. Vanwege ziekte was hij afwezig en dus werd het boekwerk overhandigd aan vice-voorzitter van de gemeenteraad Karin Kalthoff. Thijn de Jong en Kiki Bergman mochten de tekeningen namens alle kinderen van de school overhandigen. Ze kregen van de hele gemeenteraad een warm applaus.

'De ene keer krijg je wel voorrang, de andere keer weer niet'

Bij de overhandiging vertelde Thijn: "Soms steken er kleine kinderen over en dan geven ze de ene keer wel voorrang en de andere keer niet, dat vind ik een beetje raar." De jongen die zelf ook op de Confetti-school zit vertelt dat hij het al een aantal keren bijna mis zag gaan. Hij vertelt dat er op school ook over wordt gepraat 'en iedereen vindt dat er echt wat moet gebeuren'. Daarbij draagt hij ook gelijk wat mogelijke oplossingen aan. "Ik zou gewoon haaientanden neerzetten of gewoon stoplichten, of zo'n hobbel voor de auto's, zodat ze remmen en minder snel de rotonde op rijden."

'Kom in actie'

De Verkeerswerkgroep Daltonschool Confetti en omgeving maakt zich zorgen om meerdere verkeerssituaties waar de kinderen langs komen onderweg naar bijvoorbeeld de sportvelden, BSO, de tandarts en de school. Zij leverden begin deze maand een zelf uitgevoerd onderzoek in waaruit zou blijken dat ruim driekwart van de bewoners van de wijk de situatie als onveilig ervaart. In de brief aan het stadsbestuur roept de werkgroep op tot maatregelen en actie. Aan het onderzoek deden ruim vierhonderd bewoners van Schuytgraaf mee.
De werkgroep schrijft: "Bijna de helft van hen vindt het zelfs erg gevaarlijk. Deze zorg die de gemoederen bezighoudt, blijkt klip en klaar uit een enquête die door ruim 400 Arnhemse bewoners is ingevuld. Via deze brief nodigen we u daarom graag uit: bekijk onze wijk niet alleen van geduldig papier met verkeerskundige formules maar fiets ’s ochtends als de scholen weer open zijn met onze kinderen mee. Maar bovenal vragen we u: kom in actie - in een wijk met zoveel kinderen verdient hun veiligheid alle voorrang."

'Zo snel mogelijk'

Het CDA wilde weten van verantwoordelijk wethouder Roeland van der Zee wat hij met de zorgen van de ouders doet en wanneer hij actie onderneemt. Wethouder Van der Zee stelt dat de weg 'nog niet definitief is ingericht' en dat er wordt gekeken naar oplossingen: "We zijn ermee bezig. Wanneer we fysiek welke oplossingen gaan doorvoeren, daar kan ik natuurlijk geen antwoord op geven, maar dat zal zo snel mogelijk zijn."