Zorgen Stadspartij Nijmegen over verdwijnen vrijplaats voor street art

Street art van Rob Arts bij de Vasimfabriek op het NYMA-terrein.
Street art van Rob Arts bij de Vasimfabriek op het NYMA-terrein. © devasim.nl
NIJMEGEN - Stadspartij Nijmegen maakt zich zorgen over het verdwijnen van een vrijplaats voor street art in Nijmegen met het ontwikkelen van het NYMA-terrein. Bij de voormalige Vasimfabriek en Waalhalla zijn nu verschillende creatieve uitingen van street art, een kunstvorm gerelateerd aan de graffitibeweging, terug te vinden.

“Iconische en culturele waarde”

Het onderwerp werd naar voren gebracht door raadslid Rosalie Thomassen tijdens een bespreking over het bestemmingsplan voor het terrein. “Street art is een nieuw soort cultureel erfgoed waarvan we ons eerder wellicht minder bewust waren, maar toch een belangrijke iconische en culturele waarde heeft verworven”, zegt Thomassen. “Het NYMA-terrein is nu een mooie vrijplaats voor deze vorm van kunst. Met het ontwikkelen van het terrein kan deze vrijplaats verloren gaan. We willen in debat met andere partijen in de raad over het maken van ruimte voor zo’n vrijplaats, op het NYMA-terrein of elders in de stad.”

“Vrijplaats moet spontaan ontstaan”

Wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) geeft aan dat een deel van de street art die nu aanwezig is op het terrein ingepast gaat worden in de ontwikkelingen op het terrein. “Maar of er hier een vrijplaats blijft voor street art, dat is niet aan ons maar de ontwikkelaars die het terrein gaan ontwikkelen, en aan de toekomstige exploitanten daarvan. Het is hun vastgoed.” Ook ziet Vergunst weinig in het ‘plannen’ van een nieuwe vrijplaats. “Een vrijplaats is juist iets dat spontaan ontstaat.”