PvdA wil meldpunt bij gemeente Nijmegen voor aanpak 'energiearmoede' door stijgende gasprijzen

De prijs van aardgas is momenteel erg hoog.
De prijs van aardgas is momenteel erg hoog. © Pixabay
NIJMEGEN - PvdA wil dat de gemeente Nijmegen een meldpunt inricht om mensen die in de financiële problemen raken door de stijgende energielasten van het moment te helpen. Zo zou de gemeente een helpende hand kunnen bieden bij deze 'energiearmoede' in de vorm van vroegsignalering, compensatie of hulp van een energie-coach.

Stijgende groep met financiële problemen

De partij geeft aan steeds meer signalen te ontvangen van mensen die financieel in de knel dreigen te komen door de toegenomen energiekosten. “Het is een feit dat er door de stijgende energieprijzen een nieuwe groep mensen ontstaat die het financieel lastig gaat krijgen”, zegt raadslid Jasper Konijnenbelt. “Mensen bij wie dat voorheen wellicht helemaal niet aan de orde was. Het oplossen van betalingsproblemen of andere financiële zorgen begint bij er vroeg bij zijn. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter. Dat voorkomt dat kosten zich opstapelen en je steeds verder in de knel komt.”

Verantwoordelijkheid gemeente

PvdA vindt dat hier een verantwoordelijkheid ligt voor de gemeente. “De drempel om toe te geven dat je er financieel niet uitkomt is voor veel mensen groot, zeker als deze problemen zo plotseling komen als nu”, zegt Konijnenbelt. “Laten we die Nijmegenaren de helpende hand bieden en op weg helpen naar een oplossing. Dat begint bij een duidelijke plek waar je met je problemen terecht kunt.” De gemeente zou volgens Konijnenbelt ook een rol kunnen spelen in het verkrijgen van compensatie die door het Rijk is toegezegd. “Het is van belang dat mensen die ook krijgen. En als er geen recht is op energiecompensatie, dan kunnen er andere regelingen zijn waar je gebruik van kunt maken waarmee het huishoudboekje op orde gebracht kan worden.”

Tochtige huurwoningen

De partij vindt dat ook de woningbouwcoöperaties een rol hebben. “Zij kunnen helpen door hun huurders die het lastig te hebben te verwijzen naar hulp van de gemeente”, aldus Konijnenbelt. “Ook hebben ze de verantwoordelijkheid voor het isoleren van hun woningvoorraad. Alle warmte die je stookt en die vervolgens door de kieren naar buiten glipt is met deze prijzen dubbel zo duur. We willen dat de gemeente alle coöperaties aanschrijft en ze dwingt hun hele woningbestand tegen de lamp te houden en waar nodig maatregelen te nemen. De tijd van tochtige huurwoningen moet voorbij zijn.”