Rijk van Nijmegen

Diosa krijgt na lange soap vóór komend voetbalseizoen nieuw hybrideveld

De locatie van Diosa in Balgoij.
De locatie van Diosa in Balgoij. © Google Street View
BALGOIJ - Voetbalclub Diosa in Balgoij krijgt in de zomer een nieuw hybrideveld na een jarenlange soap over het huidige hybrideveld dat in 2015 aangelegd werd, maar door wateroverlast vaak niet bespeelbaar is. De gemeente Wijchen is over de schuldvraag nog in een juridische strijd verwikkeld met adviesbureau Newae, maar geeft aan dat er niet langer gewacht kan worden met het vervangen van het huidige veld.

Rechtszaak

In eerste instantie kreeg de gemeente gelijk bij de rechter en zou adviesbureau Newae de volledige schade moeten vergoeden. Het bureau ging echter in hoger beroep en kreeg daar gelijk, omdat de gemeente volgens de rechter niet hard kon maken dat het gewenste aantal speeluren van het veld niet gehaald werden. “Er is door de rechter totaal niet gekeken naar hoe een sportvereniging werkt. Je hebt een eis van een minimaal aantal uren bespeelbaarheid. Als het weinig regent, zoals in de zomermaanden, dan haal je honderden uren speelduur. Maar dan is er geen competitie. In de herfst en de winter, als er wel competitie is, is het veld vaak onbespeelbaar. Het voelt alsof je een auto hebt gekocht die het op de ene dag wel doet en de andere niet.” De gemeente is nog in cassatie bij de Hoge Raad en verwacht de uitspraak in het eerste kwartaal van dit jaar. “Maar de meest gunstige uitkomst daarvan is dat de rechtszaak opnieuw moet, omdat hier geen uitspraak wordt gedaan over de schuldvraag maar over of de overweging van de bewijslast correct is geweest. In het slechtste geval houdt het hier op.”

Kleilaag

De oorzaak van de problemen zit hem in het feit dat een dikke, hard kleilaag onder het veld voorkomt dat water gedraineerd kan worden. Om dat probleem op te lossen, moet de kleigrond opengebroken worden, en daarbij sneuvelt het huidige hybrideveld (een mengsel van natuurgras en kunstgras). Het levert de gemeente een extra kostenpost van 313.000 euro op. “We willen Diosa het komende seizoen laten starten met een nieuw veld”, zegt wethouder Paul Loermans (Kernachtig Wijchen). “Als we op de uitspraak van de rechter wachten, kunnen we niet meer aanbesteden voor de zomer. Daar komt bij dat experts aangeven dat we niet nog twee jaar kunnen wachten met het oplossen van dit probleem.”

Hybrideveld

Diosa koos voor een hybrideveld omdat dit veel meer uren per jaar bespeeld zou moeten kunnen worden dan een natuurgrasveld en voor voetballers nog wel de ervaring van natuurgras biedt. Omdat de club te klein is om recht te hebben op een volledig hybrideveld, betaalt de club al sinds 2015 fors extra aan het Renovatiefonds Sportaccommodaties om zo’n veld mogelijk te maken voor de club. Daarmee werd het de eerste club in de gemeente met een hybrideveld.