Noord-Veluwe

Aantal zwerfafvalprikkers verdrievoudigd in de gemeente Oldebroek

Anja en kleinzoon zijn zwerfafvalprikkers.
Anja en kleinzoon zijn zwerfafvalprikkers. © Gemeente Oldebroek
OLDEBROEK - Het aantal wijkhelden in de gemeente Oldebroek is in een jaar tijd gegroeid van 35 naar 127. De forse toename van deze vrijwilligers, die zwerfafval opruimen, bewijst volgens de gemeente dat inwoners steeds meer betrokken zijn bij het klimaat.
Anja van den End is een jaar wijkheld en prikt wekelijks in Oosterwolde. Haar kleinkinderen lopen regelmatig mee, voornamelijk voor het zakcentje dat ze van het platform krijgen. Kleinkind Joël spaart ermee voor een step. “Van de gemeente krijg ik prikstokken, zakken en veiligheidshesjes”, vertelt Anja. Daarnaast is ze als geregistreerde Wijkheld automatisch verzekerd.
Anja en Joël lopen een paar straten rondom hun huis. Daarna is hun 60-liter-zak al voor de helft gevuld met blikjes, boterhammen in plastic, flesjes en sigaretten. Dat verklaart ook Anja’s aanmelding als wijkheld: “Ik vond het zielig voor de koeien die tussen de metalen blikjes in het weiland stonden.”
Het aantal zwerfafvalprikkers is gegroeid van 18 volwassenen en 17 kinderen in 2020, naar 58 kinderen en 69 volwassenen in 2021. Van deze volwassenen loopt iets meer dan de helft individueel. De overige volwassenen begeleiden een team van kinderen.