Rivierengebied

Overbetuwe wil gratis zelftesten voor huishoudens met laag inkomen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © RN7
ELST - De gemeente Overbetuwe is bezig om te regelen dat corona zelftesten gratis worden aangeboden aan huishoudens met weinig inkomen. Dat blijkt uit antwoorden van het college van B&W op raadsvragen van de PvdA.
Het is de bedoeling dat dit gebeurt via de zogenoemde Meedoenregeling, waaraan ongeveer 850 huishoudens deelnemen (1010 volwassenen). De kosten voor het tweewekelijks testen op corona (voor een half jaar) wordt door het college geschat op zo'n 105 euro.

Mondkapjes al beschikbaar gesteld

Het college zoekt nu naar de financiële dekking hiervoor. Inmiddels zijn de leveranciers van zelftesten benaderd met de vraag om deze via de Meedoenregeling aan te bieden. Volgens het college is dat de gebruikelijke manier om het aanbod binnen de regeling te vergroten.
De Meedoenregeling is bedoeld voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk sociaal minimum. Door middel van de regeling worden sinds vorig jaar al duurzame en herbruikbare mondkapjes beschikbaar gesteld.

Overbetuwe onderzoekt afhaalvoorziening op gemeentekantoor

De PvdA stelt dat iedereen moet kunnen voldoen aan het dringende advies voor twee keer per week zelftesten in het onderwijs en testen bij huisbezoek aan anderen. De extra kosten voor een zelftest is voor mensen en gezinnen met een laag inkomen echter niet op te brengen, aldus de PvdA.
Overigens zegt het college dat verspreiding en voorziening van zelftesten binnen het onderwijs buiten de verantwoordelijkheid ligt van de gemeenten. Wel onderzoekt Overbetuwe of een afhaalvoorziening voor zelftesten op het gemeentekantoor zinvol kan zijn. Dat is dan bedoeld voor mensen met weinig inkomen, die toch geen toegang hebben tot de Meedoenregeling of via het onderwijs toegang kunnen krijgen tot zelftesten.