Noord-Veluwe

Ook horeca en kappers doen mee aan de actiedag in Nunspeet

Naast de winkeliers nu ook horeca en kappers die meedoen aan de actiedag.
Naast de winkeliers nu ook horeca en kappers die meedoen aan de actiedag. © RTV Nunspeet
NUNSPEET - Het water staat de ondernemers aan de lippen. Niet alleen de winkeliers maar ook bij de kappers en horecazaken in Nunspeet. “Veel ondernemers zijn aan het verdrinken. We willen op deze actiedag Den Haag duidelijk maken dat het tot hier is en niet verder”, vertelt voorzitter Cor Bouw van Nunspeet Onderneemt Samen.
Zaterdag wordt er niet gehandhaafd door de boa’s als winkeliers besluiten hun zaak open te doen. Nadrukkelijk wordt door de gemeente vermeld dat het alleen om deze actiedag gaat. “Het open doen van je zaak wordt niet bekeurd. Dat geldt voor alle ondernemers, dus ook voor bijvoorbeeld kappers. De basisregels moeten wel worden opgevolgd”, vertelt woordvoerder Wob Meijering. Of de kapper wel gewoon mag knippen in zijn of haar werkruimte blijft onduidelijk. Ze kunnen immers niet de anderhalve meter waarborgen.
Het is aan iedereen vrij om in te vullen hoe ze meedoen aan de actiedag. Cor Bouw, zelf eigenaar van een kapperszaak in Nunspeet zegt op de dag zelf te bepalen welke acties er gevoerd gaan worden. “We willen echt aandacht geven aan het feit dat het zo niet langer kan.” De aankleding van de actiedag is nog grotendeels afhankelijk van de persconferentie vrijdagavond.

“Al komt het leger erbij kijken, we gaan open”

Horecaondernemer Anne de Glint gooit hoe dan ook zijn deuren open. “Al komt het leger erbij kijken, we gaan open.” Mensen mogen ter plekke reserveren. Daarbij wordt net als voorheen een QR-code gescand. “We willen een statement maken naar de overheid, niet naar COVID-19. We realiseren ons dat corona nog onder ons is, dus we moeten er wel verantwoord mee omgaan. We zien alleen dat de keuzes die gemaakt worden nergens toe lijden, behalve dat we als ondernemers failliet gaan.”
Uit inventarisatie van Anne blijkt dat naast Di Verso Het IJscafé ook De Roskam, Banka, PRIMA, Markt 11, De Zaak, La Piazza Dei Fratelli, Shooters en de Viersprong meedoen aan de actie.

Noodkreet vanuit gemeentebestuur

Het gemeentebestuur heeft net als vele andere gemeenten een noodkreet naar het kabinet gestuurd. “De afgelopen twee jaren hebben we als gemeente ons uiterste best gedaan waar het kon ondersteuning te bieden. We zijn steeds goed in gesprek gebleven met de getroffen sectoren. Maar we zien nu dat de financiële rek er uit is bij de ondernemers en dat baart ons grote zorgen. Wanneer de lockdown wordt verlengd vragen wij u dringend om betere en ruimhartiger compensatie voor de ondernemers”, zo staat in de brief te lezen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!