Achterhoek

Doetinchem wil uitzicht voor ondernemers

Doetinchem wil uitzicht voor ondernemers
Doetinchem wil uitzicht voor ondernemers © REGIO8
DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem roept namens het college het kabinet op om meer rekening te houden met kleine ondernemers. Vrijdag volgen mogelijk aanpassingen van de coronamaatregelen, waarbij de burgervader hoopt dat er perspectief komt voor onder meer eigenaren van kleine winkels.
“Mensen zijn murw gebeukt, zien geen perspectief meer en vragen zich echt af hoe het verder moet”, vertelt Boumans. “Ze zitten vast in de wens om het personeel en de huurbaas te betalen, om de klant te bedienen, maar zijn zichzelf al heel lang wegcijferen. Juist deze groep vraagt in de eerste plaats om perspectief.” De Doetinchemse burgemeester hoopt dat de ministerraad vrijdag rekening houdt met deze wens. Hij voelt zich gesterkt door oproepen van andere gemeenten: “Ik denk dat het signaal zo sterk is dat er vrijdag echt wel weer iets van perspectief komt richting deze groep kwetsbare ondernemers.”
In de Achterhoek roeren ondernemers zich de afgelopen tijd. In Ruurlo kreeg de eigenaar van een kringloopwinkel een boete van Berkelland omdat de deuren werden geopend, terwijl ondernemers in Ulft zaterdag hun deuren koste wat kost willen openen. “Dat vind ik dus niet goed”, zegt Boumans. “We hebben met elkaar regels en daar moet je je aan houden. Voor een ludieke actie of demonstratie is ruimte, maar willens en wetens de regels overtreden is niet goed.”

Handhaven

Mochten er in Doetinchem zaken opengaan tegen de geldende regels in, blijft de gemeente handhaven. “Als-dan vragen zijn lastig te beantwoorden”, vertelt Boumans, die aangeeft dat er altijd eerst waarschuwingen volgen. “Bij de derde overtreding volgt er dan een last onder dwangsom, maar zo ver is het nog lang niet. Let ook op, in Doetinchem horen we ondernemers die zaterdag willen protesteren, maar de grote groep die zich niet uit en murw gebeukt is, is veel groter. Om die groep een gezicht en geluid te geven, brengen we deze boodschap naar buiten.”