Achterhoek

Ulftse ondernemers willen weer open

Ulftse ondernemers willen weer open
Ulftse ondernemers willen weer open © REGIO8
ULFT - Verschillende ondernemers uit Ulft zijn van plan om zaterdag hun winkels open te gooien, mochten er geen versoepelingen worden aangekondigd tijdens de nieuwe coronapersconferentie. Volgens Erna Mecking, eigenaresse van een kledingzaak, is bij meerdere collega's de maat vol.
“Afgelopen jaar hebben we gewoon bewezen dat het met een mondkapje of op afspraak allemaal kan", zegt Mecking, eigenaresse van Erna's Boutique in het centrum. Omdat de winkels naar eigen zeggen eerder hebben bewezen dat het op een veilige manier kan, doet het bij de onderneemster vooral pijn dat er vlak over de grens wél geshopt kan worden: “Die omzetten lopen wij gewoon allemaal mis. Terwijl hier heel veel ondernemers het gewoon zo lastig en zo zwaar hebben dat ik nu zoiets heb van: ‘er gewoon iets gebeuren.’”
Vanwege alle beperkingen en is het ondernemersleven niet altijd meer even leuk, zegt Mecking: “Het wordt zo langzamerhand wel wat minder.” Tijdens de coronacrisis heeft ze zich wel gesteund gevoeld door burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek. “Otwin is echt wel een burgemeester die ballen laat zien en die zegt van: ‘Ik steun de ondernemers.’”, aldus de onderneemster. “We zitten er natuurlijk niet op te wachten dat het hele winkelcentrum leeg loopt omdat ondernemers failliet gaan.”

'Ik ga toch dicht'
Ondernemersvereniging De Hanze uit Ulft herkent de zorgen van lokale ondernemers, maar wil zich niet uitspreken tot er duidelijkheid komt over eventuele aanpassingen van de coronamaatregelen. De eigenaresse van Erna's Boutique verwacht dat andere ondernemers in Ulft aansluiten, ondanks eventuele represailles. “Mensen zijn bang voor de boetes en die kunnen de boetes echt niet meer betalen”, denkt Mecking. “Maar sommigen zeggen ook: ‘Of ik nou de boete krijg of niet, ik ga toch dicht als ik gesloten moet blijven’.”