Noord-Veluwe

Ventilatie op CNS scholen kan beter, maar hoge kosten maken het niet haalbaar

Dan toch maar ramen en deuren open.
Dan toch maar ramen en deuren open. © Omroep Gelderland
NUNSPEET - De ventilatie op scholen is in een kwart van de gevallen nog niet op orde. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs. Hoewel het RIVM aangeeft dat ventileren juist helpt tegen verspreiding van het coronavirus vormen met name de hoge kosten die het met zich meebrengt het probleem.
Hier lopen ze bij de CNS scholen in de gemeente Nunspeet tegenaan. Bestaande ventilatiesystemen zijn weliswaar aangepast en ook zijn ruimten voorzien van CO2-melders, maar deze maatregelen zijn niet voldoende zo zegt interim-bestuurder Fred van der Ham.

500.000 euro

Het aanleggen van een ventilatiesysteem kost gemiddeld 500.000 euro zegt Van der Ham. Met negen locaties van de CNS die aangepast gaan worden, wordt het een flinke kostenpost. Volgens de interim-bestuurder is er weliswaar een subsidieregeling die dertig procent van de gemaakte kosten vergoedt, maar de overige zeventig procent dient door de schoolbesturen en de gemeente te worden opgebracht.
En daarnaast speelt de leeftijd van de gebouwen ook mee. “Gegeven het feit dat op termijn een aantal van deze schoolgebouwen wordt vervangen, vraagt dit een investering die onze financiële mogelijkheden te boven gaat”, aldus de bestuurder. Bij de onlangs gerealiseerde Da Costaschool in Elspeet en het nieuw te bouwen IKC-Oost worden al wel nieuwe ventilatiesystemen in gebruik genomen.

Uitkering gemeente

Voor de gemeente Nunspeet is het ook een bekend vraagstuk. Daarvoor is in het verleden de zogeheten SUVIS-regeling gestart, een uitkering voor gemeenten om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren. Alleen de Ridderschool uit Nunspeet heeft hier gebruik van gemaakt.
“Het gaat vooral om de financiering van bouw- en installatiekosten. Binnen de gemeentelijke begroting zijn gelden voor verduurzaming van scholen opgenomen. Op dit moment vindt overleg met de school plaats over de inzet van deze gelden als aanvulling op de SUVIS gelden”, vertelt woordvoerder Wob Meijering.