Rivierengebied

Sfeer bij D66 Tiel flink verziekt

D66 Tiel
D66 Tiel © D66 Tiel
TIEL - De verhoudingen binnen D66 Tiel staan flink op scherp. Volgens Marjolein van Gelderen, de nummer 5 van de partij op de kandidatenlijst voor de verkiezingen in maart, is er al lange tijd een onwerkbare situatie. Zij verwijt verschillende fractieleden hautain gedrag en volgens haar gaan zij totaal voorbij aan het gedachtengoed van de partij.
Van Gelderen zegt dit onder andere in een aflevering van "De Tielse podcast". Over de totstandkoming van de kandidatenlijst is zij totaal niet te spreken. "De regels die door het landelijk bestuur zijn opgesteld, worden met voeten getreden. Er zijn nog veel meer misstanden. Daarom zoek ik nu de pers op omdat ik vind dat iedere stemmer moet weten wat er in mijn ogen mis is".
De uitspraken van Van Gelderen zijn niet misselijk: "Er wordt regelmatig informatie niet gedeeld en gelogen. Niet alleen ik word regelmatig genegeerd, ook de lijsttrekker wordt mondjesmaat op de hoogte gehouden door de huidige fractievoorzitter Ton Zuidema. "Er staan mensen hoog op de lijst die daar helemaal niet horen, maar geen gehoor geven aan verzoeken van het landelijke bestuur om hun zetel op te geven. Eric Henning bijvoorbeeld staat nu op nummer 3 en is daar terechtgekomen door een vormfout. Hij is gevraagd om deze positie op te geven, maar geeft daar geen gehoor aan. Dit heeft weinig met democratie te maken en al helemaal niet met het gedachtengoed van D66. Blijkbaar vinden mensen binnen de partij het fijn om op het pluche te blijven zitten. Ik walg ervan."
Hoe het nu verder moet, weet Van Gelderen niet. "Ik heb alles gedaan wat in mijn vermogen ligt om het tij te keren. Ik hoop echt dat de kiezer in maart beseft waarop men stemt als er gekozen kan worden. Dit is verre van oké". De fractievoorzitter Ton Zuidema is niet bereikbaar voor commentaar.
De huidige lijsttrekker, Hubertien Stultiens, zit in een lastig parket. "Ik blijf Hubertien steunen", zegt Van Gelderen. "Ik hoop dat de machtsstrijd alsnog ophoudt, maar de kloof tussen de diverse fractieleden is nu wel heel groot."
Stultiens hoopt nog op een oplossing: "Er is een mediation-traject opgestart om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, maar ik besef dat er dan nog wel veel water door de Waal moet stromen."
Van Gelderen zegt nog veel meer. Dit kunt u beluisteren in "De Tielse Podcast".