Noord-Veluwe

Niek geniet van siervuurwerk maar blijft op zijn hoede

Niek kan ondanks vuurwerkincident toch nog genieten van oud en nieuw.
Niek kan ondanks vuurwerkincident toch nog genieten van oud en nieuw. © Angelique Veldkamp
NUNSPEET - De jaarwisseling is voor Niek en zijn moeder gezellig verlopen. Een opluchting aangezien het vuurwerkincident in november vorig jaar nog vers in het geheugen ligt. De 11-jarige Nunspeter werd aangespoord om op een nitraat te stappen en hield daar een fikse wond aan zijn voet aan over.
Het incident heeft een behoorlijke impact gehad op Niek en zijn familie. Gevreesd werd dat oud en nieuw nooit meer hetzelfde zou zijn. “Om 00:00 uur had men in de buurt prachtig siervuurwerk afgestoken. Hier heeft Niek even naar zitten kijken maar hij bleef wel dicht bij oma in de buurt. Daarna wilde hij ineens naar binnen”, laat moeder Angelique weten. Ze is allang blij dat haar zoon even naar buiten wilde. “Het scheelt dat het heel rustig is bij ons in de straat. Ik weet niet hoe hij gereageerd zou hebben als er veel afgestoken zou worden.”
Zelf had Angelique wat sterretjes en knetterballen in huis gehaald. Niek werd buiten op een stoel neergezet en kon er zo toch een beetje van genieten.

Stap voor stap vooruit

Inmiddels zijn we zes weken verder na het ongeluk en gaat het herstel met sprongetjes vooruit. “Hij mag zijn voet weer met oefeningen belasten al doet het nog wel zeer. We oefenen dagelijks. Het wordt nog wel met de rolstoel naar school aankomende week want een schoen aan is nog een stap te ver”, zo vertelt Angelique.

TikTok-challenge

Artsen waarschuwden eind december voor een TikTok-challenge die viral ging. Hierin werden kinderen aangemoedigd om op vuurwerk te stampen. Het doel was om een hardere knal te krijgen maar tegelijkertijd brandt het vuurwerk door de schoenen heen. Een gevaarlijk ‘spelletje’ dus met serieuze consequenties. Tientallen kinderen zijn hierdoor gewond geraakt.