Achterhoek

CDA Doetinchem ageert tegen Noordtak

CDA Doetinchem ageert tegen Noordtak
CDA Doetinchem ageert tegen Noordtak © REGIO8 (archief
DOETINCHEM - CDA Doetinchem verstuurt deze week een brandbrief aan de landelijke fractie om een vuist te maken tegen de mogelijke aanleg van de Noordtak van de Betuweroute. In november nam de Tweede Kamer met steun van het CDA een motie aan om onderzoek te doen naar de meerwaarde van de route.
"We dachten afspraken te hebben en die blijken op een avond in november in stilte te zijn geschonden", laat fractievoorzitter Jeroen Berends van het Doetinchemse CDA weten. "Dat is niet goed voor de Achterhoek en daarmee ook niet voor onze inwoners." In de aangenomen motie wordt de regering opgeroepen om de maatschappelijke en economische meerwaarde van de Noordtak te onderzoek. Ook moet bekeken worden hoe deze gerealiseerd kan worden. In het eerste kwartaal van dit jaar zou terugkoppeling moeten volgen naar de Kamer.
VVD'er Peter de Groot diende de motie in, waarbij alleen Lijst Pieter Omtzigt en BIJ1 (afwezig bij stemming) niet voor stemden. De Groot schetst dat het spoor in de Randstad te druk is. Ook zou de aanleg van de Noordtak helpen bij het verlagen van filedruk op de wegen, omdat er minder vrachtwagens goederen zouden moeten vervoeren. Er is nog geen exact tracé bekend voor de Noordtak. Wel is duidelijk dat deze vanaf Zevenaar zou moeten afbuigen richting Twente.

'Terug naar Neverland'

Berends, die aangeeft steun te hebben van de Doetinchemse CDA-wethouder Rens Steintjes, hoopt dat dat de brandbrief effect heeft: "De wethouder heeft aangegeven dat de Betuweroute door de Achterhoek een 'ver-van-zijn bedshow' is en dat dit vooral zo moest blijven. Wij zijn het daar helemaal mee eens en gaan een poging doen om deze gedachte weer terug te drukken naar Neverland."