Rijk van Nijmegen

Carnaval in Berg en Dal weer afgelast: plannen voor zomercarnaval in Groesbeek

Rozenmaondag in Beek
Rozenmaondag in Beek © Rozenmaondagoptocht (Facebook
BERG EN DAL - Kunnen de carnavalsactiviteiten in de gemeente Berg en Dal dit jaar doorgaan? Daarover ging burgemeester Mark Slinkman afgelopen week in gesprek met de vier grootste carnavalsorganisatoren in de gemeente. Ze willen inwoners en wagenbouwers op korte termijn duidelijkheid kunnen geven.

Grote activiteiten worden afgelast

Bij het overleg waren het SOK Groesbeek, Stichting Rozenmaondag, Helaho en vereniging Jubilate Deo betrokken. De burgemeester kwam met de organisatoren overeen om alle grote activiteiten, gepland in februari, af te gelasten. De organisatoren zijn somber, maar sommige houden nog een klein beetje hoop dat ze kleinschalige activiteiten kunnen ontplooien als de maatregelen dat toestaan.
De omstandigheden zijn nu anders dan vorig jaar toen alle activiteiten werden afgelast. Toen was Nederland nog maar net gestart met vaccineren, terwijl nu veel inwoners al hun derde prik hebben gehad. Momenteel is er echter nog sprak van een lockdown en carnaval komt inmiddels erg dichtbij.
Wij moeten helaas concluderen dat een grootse optocht, zoals men gewend is, geen doorgang kan vinden in februari
“Het valt zwaar om het carnaval voor de tweede maal helemaal te annuleren, want we zijn bang om het contact met het ‘carnaval vierende publiek’ te verliezen”. Alle grote optochten in de gemeente gaan sowieso niet door. Rogiér Uijen van de Rozenmaondagoptocht in Beek: “Wij moeten helaas concluderen dat een grootse optocht, zoals men gewend is, geen doorgang kan vinden in februari. Het is ons er alles aan gelegen om de optocht veilig te kunnen organiseren, maar zonder al te veel beperkingen zodat eenieder ervan kan genieten. Hopelijk is dit later in het jaar mogelijk!”

Pasen of Pinksteren

Er wordt wel gekeken naar online mogelijkheden en het organiseren van carnavalsactiviteiten in mei en juni. Zo denkt het SOK aan een online versie van het schlagerfestival en wordt met name in Groesbeek gekeken naar een carnavalsweekend met optocht en feesten tijdens Pasen of Pinksteren. In de polderdorpen zijn er nog geen plannen voor alternatieve carnavalsactiviteiten. Muziekvereniging Jubilate Deo geeft aan dat er in Breedeweg in elk geval geen zomercarnaval gaat komen.
Ook vorig jaar waren er plannen om de carnaval richting zomer te verplaatsen. Helaas kon ook dat niet doorgaan door groeiende corona besmettingsaantallen.
Carnaval kun je niet een beetje vieren, zittend op anderhalve meter afstand
Burgemeester Mark Slinkman heeft wel begrip voor het besluit van de carnavalsverenigingen: “Carnaval kun je niet een beetje vieren, zittend op anderhalve meter afstand.” Hij steunt het voornemen om te bekijken of er later in het voorjaar of de zomer alsnog feest kan worden gevierd. “De traditie kan wel een stootje hebben. Ook na de Spaanse Griep en de Tweede Wereldoorlog is het carnavalsfeest in volle glorie herleefd. Dat zal ook nu weer gebeuren!”
_________________________________________________________________________