Rivierengebied

Cees Vos 25 jaar aan het roer van Medimpex in Tiel

Cees Vos 25 jaar aan het roer van Medimpex in Tiel
Cees Vos 25 jaar aan het roer van Medimpex in Tiel © SRC
TIEL - Het in Tiel gevestigde Medimpex is een leverancier van producten om het werk van zorgmedewerkers te verlichten. De groothandel levert al vijfendertig jaar artikelen voor medicijnopslag & -distributie, verzorging & verpleging en logistieke systemen. Cees Vos (67) viert zijn vijfentwintigjarige jubileum als directeur-eigenaar: “We zijn de laatste jaren uit een dip teruggekomen.”
Sinds 16-12-1996 is Cees officieel directeur – dga – bij Medimpex. Hij is er als vertegenwoordiger begonnen. Om commerciële redenen heeft Medimpex een paar naamswijzigingen ondergaan. “In 2000 heb ik mijn mede-investeerders uitgekocht. Vanaf dat moment hebben we een andere holdingstructuur”, zegt hij daarover.

Achtergrond

Vos heeft een achtergrond als verpleegkundige. “Ik heb verpleegkunde-B gestudeerd,” vertelt hij. “Ik ben begonnen als psychiatrisch verpleegkundige. Van 1972 tot 1989 heb ik een carrière in de zorg gehad. Daarna heb ik de overstap naar het bedrijfsleven gemaakt. Eerst in de horeca en de ICT, vervolgens bij Medimpex terechtgekomen. Tóch weer een beetje terug in de zorg.” De huidige directeur trof zijn bedrijf ‘nogal gedateerd’ aan. “Factureren deden ze toen nog met de typmachine. En de boekhouder noteerde alles handmatig.” Rap schaften ze computers aan en hebben ze het bedrijf geautomatiseerd. Het waren ook de tijden van de fax en koude acquisitie. “Gewoon de auto in en her en der je geluk beproeven. Eén keer per jaar naar de vakbeurs en je kon er weer een jaar tegenaan qua nieuwe contacten.”

Doorgroei

De onderneming groeide gestaag onder de leiding van Vos. “Toen ik het overnam zaten we op 104 vierkante meter. Dat was al snel te weinig oppervlakte om aan de groeiende vraag naar de producten te kunnen voldoen. “In 2006 hebben we een pand gekocht op de Lingewei. Daar zijn we ook snel uitgegroeid door de omzetten in medicijnverdeelwagens. We hadden een exclusief contact met een Italiaanse leverancier voor de gezondheidszorg. Dat gaat over intern transportmateriaal voor ziekenhuizen en verpleeghuizen.” In de jaren 90 heeft er een reductie van ziekenhuizen plaatsgevonden, maar het aantal verpleeghuizen is toegenomen door het wegvallen van verzorgingshuizen. In de jaren 90 tot 2010 was Medipex’ core business het leveren van zorgdossier- en verpleegdossiermappen, evenals een aftekensysteem voor medicatie (Medex) dat in elk ziekenhuis of verpleeghuis in Nederland en België te vinden was. Met de digitalisering zou deze business compleet weggevallen zijn en Medimpex zou in moeten krimpen met 50%.

Overnames

Daarna is er veel gebeurd. Medimpex is aandeelhouder geworden van branchegenoot Almepro. Door de overname van het bedrijf Almepro werd zelfs een groei gerealiseerd. “Dit hadden we gedaan om dit onderdeel los te weken uit een ander bedrijf. Binnen een jaar hebben we besloten om ‘t helemaal over te nemen.” Vervolgens was er behoefte aan meer vierkante meters. Die vond Vos op de Faradaystraat, aan de overkant van het huidige onderkomen. “Ook dat was binnen een paar jaar te klein.” Later in 2015 werd een kleine kussenfabriek met het merk “Body pillow” overgenomen en zijn ze naar het huidige pand gegaan. “Sindsdien hebben we twee keer een uitbreiding gehad op deze locatie. Dat betekent een vertienvoudiging van het aantal vierkante meters sinds het begin. We hebben nu een kantoor met showroom. Voor dat laatste hebben we gekozen, omdat klanten ons wilden gaan bezoeken. We willen ook een open en benaderbaar bedrijf zijn.”

Terugblik

Vos ziet steeds meer een tweedeling ontstaan in de wereld. “Ambtenaren versus ondernemers. We worden nu bijvoorbeeld geregeerd door ambtenaren. Een pandemie bestrijd je niet op basis van vage aannames. Dit onduidelijke beeld levert frustraties op.” Wat ook flink heeft geschuurd is de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. “Cowboy Sywert kreeg zelfs zijn geld voorgeschoten door de regering. Dat is zeer ongebruikelijk. En hij hield er negen miljoen euro  - gemeenschapsgeld - aan over. Een onwaarachtig hoge marge. Andere leveranciers uit de zorg zette hij zo te kakken, zeker ook door onverstandig en onzorgvuldig beleid van de overheid.

Toekomst

In de nabije toekomst blijft Medimpex op het overnamepad. Er staat een overname van een Deens bedrijf, Commode, op de rol. “Dat is een leverancier van hygiëneproducten. Die vormen een prachtige aanvulling op onze productlijnen in de zorg”, zegt Vos enthousiast. “We werken ook naar een ISO-9001 certificering toe in 2022.” Vos is trots op het gegeven dat hij al twee keer gevraagd is voor een overname van zijn bedrijf. “Ik had daar beide keren geen goed gevoel over. Dus ik verwacht dat Medimpex in de familie blijft. Mijn zoon Niels (45) ben ik namelijk aan het klaarstomen om het stokje aan over te geven. We blijven een interessante partij, omdat we veel exclusieve contacten hebben.” Niels is komt uit de logistiek en brengt vooral structuur aan bij de groothandel. “Alles loopt op rolletjes”, zegt Vos daarover. Hij is heel goed bekend met zorgproducten en hij gaat het bedrijf op een gezonde en ambitieuze manier voortzetten.”