SGP Ede stelt vragen over Chinese invloed op Edese ICT-omgeving

Cybersecurity
Cybersecurity © Pixabay
EDE - "Gebruikt de gemeente Ede Chinese aparatuur voor de ict infrastructuur en telefonie omgeving?" Dat is de concrete vraag die raadsleden Arnold Versteeg van de SGP en Bart Omlo van de VVD hebben gesteld aan het Edese College van Burgemeester en Wethouders.
Aanleiding voor de raadsvragen die gesteld zijn is een artikel in Binnenlands bestuur: "In het Binnenlands Bestuur van 10 december 2021 wordt een onderzoek van AG Connect besproken. AG Connect heeft een steekproef gehouden onder gemeenten om te ontdekken welke en hoeveel gemeenten nog steeds blijven werken met technologie van Chinese techreuzen als Huawei. Er zijn vijftig gemeenten benaderd voor deze onderzoek, uiteindelijk hebben zevenentwintig gemeenten meegedaan. Enkele feiten uit het onderzoek:
  • 11 gemeenten nemen China mee in aanbestedingen, 6 gemeenten doen dit niet;
  • Van de 27 gemeenten werken er 8 samen met China;
  • 2 gemeenten blijven ict-diensten afnemen bij Chinese bedrijven;
  • Alle provincies werken samen met China, maar gebruiken geen van alle Chinese technologie;
  • Slechts 7 gemeenten van de 27 kunnen melden welke maatregelen ze hebben genomen sinds de China-strategie van het Rijk. Alle 10 provincies die meewerkten, melden wel maatregelen te hebben genomen;
"Eén op de drie gemeenten is voorzichtiger geworden met banden met China", aldus Arnold Versteeg. Wij willen weten hoe dit nu zit in de gemeente Ede, want je moet niet willen dat de Chinese overheid met de gemeente Ede meekijkt.
Voor zowel SGP als VVD is ook digitale veiligheid van groot belang: "Cybersecurity, digitale spionage, is heden ten dage helaas niet meer weg te denken uit onze samenleving. De SGP en de VVD vinden dat gemeente Ede zich scherp bewust dient te zijn van de groeiende risico’s van samenwerken met Chinese partijen en dus met Chinese technologie".
Kijk hier het interview terug met SGP raadslid Arnold Versteeg: