Noord-Veluwe

Kerstlichtjes op oorlogsgraven

Traditie wordt in ere gehouden.
Traditie wordt in ere gehouden. © RTV Nunspeet
NUNSPEET - Initiatiefnemers Marloes en Hans Jaket hebben ook dit jaar op kerstavond weer lichtjes geplaatst op de oorlogsgraven aan de Eperweg in Nunspeet. Dit is inmiddels een traditie geworden.
Ooit is dit begonnen in Holten op de Canadese begraafplaats en dit eerbetoon op kerstavond heeft zich over het hele land verspreid. Zo zijn vrijdagavond bijvoorbeeld zo’n 9000 lichtjes geplaatst op de graven op het oorlogskerkhof in Margraten, hetgeen uiteraard een bijzonder indrukwekkend gezicht is.
In Nederland vindt deze geste plaats op zo’n driehonderd begraafplaatsen. In Nunspeet zijn lichtjes geplaatst bij de zes oorlogsgraven, het graf van Gerrit Hagen en op de graven van verzetsstrijders.
Voor Marloes en Hans Jaket is het ieder jaar weer een mooi moment om dit te doen op kerstavond. “Wij vinden het belangrijk om op deze graven een licht te ontsteken als blijk van waardering en te laten weten dat we denken aan wat zij voor onze vrijheid hebben gedaan. We vinden het een eer om dit te doen en zullen dat zolang we kunnen blijven doen.”