Rijk van Nijmegen

VVD-fractievoorzitter Inge van Dijk neemt per direct afscheid van Nijmeegse gemeenteraad

Inge van Dijk
Inge van Dijk © VVD Nijmegen
NIJMEGEN - VVD-fractievoorzitter Inge van Dijk zou al na deze raadsperiode niet meer terugkeren in de Nijmeegse gemeenteraad, maar verlaat de raad voortijdig. Zij is aangesteld als griffier voor de gemeenteraad in Zevenaar, en dat kan niet gecombineerd worden met haar raadslidmaatschap in Nijmegen. Bastiaan Feringa neemt haar zetel in voor het restant van de raadsperiode. Lijsttrekker Maarten Bakker wordt fractievoorzitter.

10 jaar

Van Dijk is 10 jaar actief geweest in de Nijmeegse politiek. In 2012 werd zij fractielid van de VVD en vanaf 2014 was zij fractievoorzitter. “Ze zette zich met name in voor een sterke Nijmeegse economie, met een goed ondernemersklimaat en voor liefdevolle goed georganiseerde zorg”, schrijft de VVD op haar website. “Voor de fractie was Inge vooral een politieke duizendpoot met een erg veel kennis van dossiers en procedures.”

Respect

Van Dijk neemt naar eigen zeggen ‘met pijn in het hart’ vervroegd afscheid van de gemeenteraad, maar wel met goede reden. “Ik heb met veel plezier als raadslid onze stad mogen dienen. Dat heb ik ervaren als een groot voorrecht. Ik heb veel respect voor allen die zich politiek voor onze stad inzetten. Dat is namelijk niet vanzelfsprekend en raadsleden krijgen ook niet altijd het respect dat ze verdienen.”

“Rust gebracht en belangrijk fundament gelegd”

Lijsttrekker Maarten Bakker prijst Van Dijk voor de rust die zij in de partij gebracht heeft. “Inge werd fractievoorzitter in een lastige tijd. Zij heeft de rust weten te herstellen een goede fractie opgebouwd, eigenlijk vanuit het niets. Daarmee is het fundament gelegd voor de VVD zoals deze er nu staat: een goede stabiele club met een stel heel capabele politici. Dat komt mede omdat ze iedereen in de fractie ruimte heeft gegeven om zich te ontplooien, waaronder mij zelf. Daar ben ik haar oprecht dankbaar voor. Op haar werk kunnen we nog jaren teren. Ook politiek gezien heeft Inge mooie dingen gedaan. Zoals het plan dat ze samen met D66 heeft gemakt voor een bruisende binnenstad met meer ruimte voor ondernemers. Ook heeft zij zich ingezet voor de zorg en het mantelzorgcompliment, zorg voor kinderen in coronatijd en het betrekken van kinderen bij de politiek via de kinderraad.”

Fractievoorzitterschap

Bakker geeft aan veel zin te hebben in het overnemen van het fractievoorzitterschap in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik kom in een gespreid bedje, dat is heel erg fijn. Het is prettig om nu alvast te kunnen oefenen met het fractievoorzitterschap.”