Rijk van Nijmegen

Gemeenteraadsverkiezingen 2022: Twee nieuwe partijen in Berg en Dal

© Vysotsky (Wikimedia
BERG EN DAL - Het Centraal Stembureau van de gemeente Berg en Dal heeft twee nieuwe politieke partijen geregistreerd voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. De voorzitter van het Centraal Stembureau, burgemeester Mark Slinkman, heeft dit bekend gemaakt.

Fusie-partijen

Zoals verwacht gaat het om de partijen LOKAAL! Berg en Dal en Kernachtig Groesbeek. Beide partijen zijn ontstaan uit fuserende lokale partijen. LOKAAL! uit Voor Berg en Dal, Polderbreed en GJS, Kernachtig Groesbeek uit GVP, VOLG en Sociaal Groesbeek.

Registratie nieuwe politieke partijen

Nieuwe politieke partijen, die onder een bepaalde naam deel willen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, moeten bij het Centraal Stembureau een verzoek tot registratie met bijlagen indienen. Het Centraal Stembureau neemt vervolgens na bestudering van de stukken een besluit over het verzoek. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 konden nieuwe partijen hun registratieverzoek uiterlijk op 20 december 2021 inleveren.
Niets staat deelname aan de raadsverkiezingen in maart meer in de weg
Burgemeester Slinkman: "Zowel Lokaal! als Kernachtig Groesbeek heeft een keurig dossier aangeleverd. Zonder enige reserve heeft het Centraal Stembureau daarom de registratie van beide partijen goedgekeurd, en niets staat deelname aan de raadsverkiezingen in maart meer in de weg."

Vervroegd stemmen

Vanwege de coronamaatregelen is het weer mogelijk om vervroegd te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Kiezers kunnen op 14, 15 en 16 maart 2022 hun stem uitbrengen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen maart kon er ook al vervroegd gestemd worden, om drukte bij de stemlokalen te spreiden. Het briefstemmen voor 70-plussers komt niet terug bij de komende verkiezingen.