Rijk van Nijmegen

College wil slechts eenmalig nieuwe pasjes tippelzone verstrekken, raadsleden ontevreden

De tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat.
De tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat. © Google Maps
NIJMEGEN - Het Nijmeegse college stelt naar aanleiding van een aangenomen motie uit januari voor eenmalig nieuwe pasjes te verstrekken aan straatsekswerkers in Nijmegen die nog geen pasje hebben dat toegang geeft tot de voorzieningen van de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat. De insteek van de motie van PvdA en GroenLinks was dat de tippelzone open blijft en dat straatsekswerkers die regelmatig in Nijmegen zonder pasje op straat werken en bekend zijn bij de officiële instanties toegang krijgen tot de tippelzone en de plaatselijke ‘huiskamer’ zodat ze veilig kunnen werken. De partijen geven aan ontevreden te zijn met het voorstel van het college.

Alleen pasjes voor huidige straatsekswerkers

Het college werkte vier verschillende scenario’s uit, maar geeft de voorkeur aan een scenario waarbij alleen pasjes afgegeven worden aan straatsekswerkers die al minimaal twee jaar bij de zorgverlening in beeld zijn. Eén keer per twee jaar worden alle registraties dan weer vernieuwd, om te voorkomen dat rechten in stand blijven waarvan geen gebruik meer wordt gemaakt. “We zetten hiermee het beleid voort dat we al in 2007 begonnen zijn en waartegen nooit bezwaren zijn gemaakt, ook niet door vrouwen die destijds geen pasje kregen. Bovendien staan zo beheersbaarheid, veiligheid van de vrouwen en een goede zorgverlening centraal.”

Nieuwe aanwas voorkomen

Het college geeft aan samen met partners de opvatting te delen dat het belangrijk is om te voorkomen dat Nijmegen de tippelzone wordt voor heel Nederland en om te voorkomen dat er bij voortdurend nieuwe aanwas bijkomt. “We zijn niet zo machtig dat we deze dames hiervan kunnen weerhouden”, zegt wethouder Grete Visser (D66). “Het uiteindelijke doel is dat iedereen een zo fijn mogelijk leven leidt. We hopen dat we er op deze manier voor zorgen dat de sekswerkers in kwestie in de geboden zorg komen en uiteindelijk kiezen voor een ander manier van leven. Ik denk dat we allemaal wel vinden dat dit niet de meest mooie manier van leven en je geld verdienen is.”

“Niet eens met uitgangspunten”

Indieners van de motie Quirijn Lokker (GroenLinks) en Charlotte Brand (PvdA) zijn teleurgesteld in deze reactie van het college. “Het scenario dat het college voorstelt, is eigenlijk een voortzetting van de eerdere inzet van het college”, zegt Lokker. “Wij zijn het niet eens met die uitgangspunten van het richten op uitstroom en een uitsterfbeleid met sluiting van de tippelzone op termijn. Dat is wat er gebeurt als je eenmalig nieuwe pasjes uitdeelt en wacht tot er steeds minder van die mensen van de pasjes gebruikmaken. Het uitgangspunt zou de gezondheid en veiligheid van de straatsekswerkers moeten zijn.”

Opnieuw in gesprek

GroenLinks en PvdA gaan daarom de brief van het college op de agenda van de gemeenteraad zetten om er opnieuw over te spreken met andere partijen en het college. “Ik denk dat het belangrijk is dat we als raad helder moeten zijn in onze uitgangspunten en dat die uitgangspunten ook onder het beleid moeten komen te liggen”, zegt Lokker. “Voor mijn gevoel waren we daar eind vorig jaar al uit met het college, dat aangegeven heeft niet tot sluiting van de tippelzone over te gaan als de raad daar niet achter staat, maar dat blijkt nu dus toch niet zo te zijn. We zijn daarnaast ook benieuwd of er door het college gesproken is met sekswerkers en belangenverenigingen, want dat is wel waar we toe opgeroepen hadden.”