Noord-Veluwe

Subsidie voor chloorvrij zwembad Nunspeet

Zo wordt het.
Zo wordt het. © Gemeente Nunspeet
NUNSPEET - De provincie Gelderland geeft € 245.000,- subsidie aan het Clear Pool project van de gemeente Nunspeet. Hiermee wil de gemeente het binnenzwembad van het nieuwe sportcomplex De Wiltsangh chloorvrij maken. Naast de subsidie werkt de provincie ook aan een ontheffing.
Op dit moment is chloor namelijk een verplichte toevoeging aan zwemwater. ‘We willen sport in Gelderland verduurzamen. Innovaties zoals deze zijn daarbij essentieel. We steunen dit project daarom van harte.’ aldus sportgedeputeerde Jan Markink.
Zuiveren met UV-licht en UV-desinfectie
Op dit moment wordt in Nunspeet gebouwd aan een nieuw sportcomplex met binnenzwembad. De gemeente wil het doelgroepenbad geheel chloorvrij maken en de andere baden chloorarm. Daarvoor werkt de gemeente samen met lokale ondernemer Hellebrekers. Die heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om zwemwater te zuiveren. In plaats van te desinfecteren met chloor komt er een dubbele barrière tegen bacteriën en virussen namelijk Ultrafiltratie en UV-desinfectie.
Er wordt al langer gezocht naar een manier om zwemwater chloorvrij te maken, voor buitenbaden lopen er al proeven. Dit is de eerste keer dat een binnenbad geheel chloorvrij gemaakt wordt. "Dit is een uniek project en misschien wel het zwemwater van de toekomst," zegt sportwethouder Mark van de Bunte van de gemeente Nunspeet.
Ontheffing nodig
De provincie is verantwoordelijk voor het toezicht op zwemwater in Gelderland en om gezondheidsredenen is het bij wet verplicht chloor toe te voegen aan openbaar zwemwater. De gezondheid en veiligheid van de gebruikers van het nieuwe chloorvrije bad moet natuurlijk beschermd worden. Daarom werken de Provincie Gelderland, RIVM, Hellebrekers en de gemeente Nunspeet aan een ontheffingsaanvraag waarin dat geregeld is.
Het zwembad moet eind 2022 gereed zijn. Dan zal het nieuwe waterzuiveringssysteem voor het eerste op grote schaal gebruikt worden. De techniek is op kleine schaal al uitgebreid getest. Markink: "Er zijn nooit garanties bij innovaties, maar we hebben er veel vertrouwen in dat we hiermee zwemmen duurzamer en gezonder kunnen maken."