Rivierengebied
'Ik wil de aarde met iedereen delen'

VARIK - Henry Mentink (68) uit Varik is ondernemend en weet mensen enthousiast te maken in het meegaan met idealen voor een andere maatschappij. Hij is al vele jaren bezig met experimenten op gebied van de nieuwe economie/deeleconomie. Hij heeft ervaringen in het opzetten van organisaties/bedrijven op zo’n manier dat ze altijd blijven bestaan.
In het Veerhuis aan de Waalbandijk in Varik begeleidt hij mensen en organisatie hierin. Eén van zijn idealen is om Moeder Aarde op de Werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen. Om daar aandacht voor te vragen loopt hij in het voorjaar van 2022 met een kruiwagen gevuld met 1.000 zakjes grond naar Parijs. Daar gaat hij de grond aanbieden aan vertegenwoordigers van Unesco.
Krui-tocht
Onder de naam krui-tocht, of in het Engels the wheel barrow walk, gaat Henry de tocht naar Parijs vormgeven. “Het is ongeveer 450 kilometer,” schat hij in. “Per etappe lopen er zo’n twintig mensen mee. Ik houd het wat dat betreft klein. Ik wil focussen op kwaliteit.” Om de tocht te financieren is hij een doneeractie begonnen. “Voor 25 euro neem ik een bundeltje aarde uit je tuin mee om die in Parijs aan te gaan bieden. Ik heb ruimte voor 1000 minizakjes aarde.” Om de tocht soepel uit te lopen heeft hij looptraining gevolgd bij Rob Salomonson. “Het bleek dat ik ‘verkeerd’ liep. Nu ben ik beter in balans. Het gaat vast zo zijn dat mensen tijdens de tocht stukjes met de kruiwagen willen lopen. Dan hoef ik niet het hele eind alles alleen te kruien.”
Klaar
De lengte van de etappes is tien kilometer. Dat is volgens Henry goed te doen. “Ik ben er al helemaal klaar voor.” Onderweg hebben ze – vlak over de grens met België – als pleisterplaats een boerderij die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Verderop langs de route doen ze een bijzondere plaats aan waar een arts een praktijk tegen stress en burn-out in een boomgaard heeft. “Die noemt hij droomgaard.”
Ontstaan
Het idee voor deze krui-tocht is ontstaan in kunstenaarsdorp Ruigoord vlak bij Amsterdam. Henry was daar met iemand in gesprek om het dorp op de Werelderfgoedlijst te krijgen. “Waarom niet meteen de hele aarde.” Daarna is hij met een kruiwagen het Beursgebouw in Amsterdam binnengereden en er meteen weer uit. “Dat deden we -symbolisch - om de aarde van de beurs te halen. Daarna zijn we naar het bijkantoor van Unesco gegaan en hebben we advies ingewonnen over de aanpak van de krui-tocht.”
Bezieling
De krui-wandelaar is in de jaren negentig van de vorige eeuw als ondernemer begonnen. “Zodanig dat ik de nieuwe economie voor me zag. Dat ging voor mij over relaties. Relaties gaan voor de baat uit, in plaats van dat de kosten dat doen.” Henry wilde de natuur daarin nabootsen. “Daar zitten allemaal sets relaties in. Dan blijf je altijd bestaan. Zo gaat dat in de natuur namelijk ook.” In deze filosofie heeft Henry de eerste wereldwinkels in Nederland opgezet en ook het eerste deelautoconcept. “Dat heb ik eerst als particulier gedaan; later is dat overgaan in een organisatie. Ik deelde niet alleen de auto’s maar ook de verantwoordelijkheid in de vorm van een coöperatie. Die heet overigens MyWheels. Die is onverkoopbaar. Dat betekent ook dat mijn ziel erin blijft.”
Hoofdthema
Het hoofdthema blijft de zorg voor de aarde. Ook tijdens de krui-tocht. “Ik ga daarbij uit van de indianengedachte dat de aarde van en voor iedereen is en niet de inzet voor financieel gewin zou moeten zijn. Het is mijn ideaal om gezamenlijk aan de slag te gaan met andere beheervormen. De inheemse leiders komen ook naar de slotceremonie bij het kasteel Millemont (nabij Parijs). We tonen hun en vertegenwoordigers van Unesco hoe we de Aarde met zorg willen overdragen aan de volgende generaties.”