Achterhoek

Zeven meter lang kerstdorp in Zeddam

Zeven meter lang kerstdorp in Zeddam
Zeven meter lang kerstdorp in Zeddam © REGIO8
ZEDDAM - Wat begon met zeven kleine huisjes in een woonkamer in Zeddam is uitgegroeid tot een kerstdorp van meer dan zeven meter lang. Willie Rutjes en zijn vrouw Els maken al acht jaar lang samen met buurman Wilco Lubbers een kerstdorp, om dat te realiseren wordt de woonkamer van Wilco elk jaar verbouwd.
"Het is klein begonnen, maar dan wil je het toch iets groter maken en dan ga je steeds verder", vertelt kerstdorpbouwer Willie Rutjes. "Één van de banken is verkocht om plaats te maken en de stoelen staan allemaal boven. Alles om zoveel mogelijk plek te hebben voor ons kerstdorp." Het opbouwen van het dorp duurt ieder jaar ongeveer drie tot vier weken. "De ene middag doe je dit en de andere middag doe je dat", aldus Rutjes. "In principe ben je nooit uitgebouwd, je ziet iedere keer weer wat je wil veranderen." Els en Willie Rutjes genieten van het kerstdorp en gaan iedere avond even kijken. "Het mooiste element vind ik op dit moment de trein", laat Rutjes weten. "Die hebben we helemaal vernieuwd. Er zit zelfs een stoomgenerator in, die kan ook stoom blazen."
Om van het kerstdorp te kunnen genieten, heeft het drietal al het nodige uitgegeven. "Het totale kostenplaatje is in totaal ongeveer drieduizend euro", geeft de bouwer aan. "Daar zitten de poppetjes bij, de huisjes, de attracties en niet te vergeten alle tien de stekkerdozen." Halverwege januari wordt het kerstdorp weer afgebroken, dat duurt volgens Rutjes maar twee dagen: "We hebben speciale bakken gekocht, daarna wordt alles naar boven gebracht. Dan kunnen we weer verder met het normale huishoudelijke gebeuren."