Noord-Veluwe

RTV Nunspeet al 35 jaar in de lucht

NUNSPEET - RTV Nunspeet bestaat vandaag 35 jaar! Op 20 december 1986 was de allereerste legale uitzending van Lokale Radio Nunspeet (LRN) te horen op zender. De studio aan de Colijnstraat werd geopend door toenmalig burgemeester De Kovel.
Voordat LRN legaal in de lucht was, is er een periode illegaal uitzenden aan voorafgegaan. In een opnamestudio thuis bij Jan van de Meer werden dagelijks radioprogramma's gemaakt, als voorbereiding op de uitzendingen op zondag.
Tijdens de uitzending reden vier personen in hun eigen auto rond met een 27 MC-bakkie, om alles in de buurt in de gaten te houden om de Radio Controle Dienst voor te blijven. En sommige fanatieke programmamakers gingen zelfs zover dat ze de politiewagens volgden om te zien of ze niet richting de uitzendstudio reden.

'Nog één uitzending'

Ondertussen luisterden steeds meer Nunspeters naar de illegale zender. Na een gesprek op het gemeentehuis tussen Jan van de Meer en toenmalig burgemeester Smith mocht nog een laatste keer uitgezonden worden, zonder consequenties.
Na nog wat gesteggel met de burgemeester werd de Stichting Lokale Radio Nunspeet opgericht. Smith gaf uiteindelijk zijn toestemming voor de legale radiozender. Hoe Van de Meer de burgemeester zover heeft weten te krijgen, blijft tot op de dag van vandaag een groot geheim.

'You're my favoriete waste of time'

Het allereerste plaatje wat gedraaid werd was 'You're my favoriete waste of time'. Het was de beloning voor het harde werken en het enorme doorzettingsvermogen van de vele vrijwilligers die ervoor gezorgd hebben dat de droom van Jan van de Meer uitkwam.