Noord-Veluwe

Bio-energiecentrale in Harderwijk verkocht aan Taurus

De bio-energiecentrale Harderwijk.
De bio-energiecentrale Harderwijk. © Eigen foto
HARDERWIJK - Taurus MilieuTechniek uit het Limburgse Ysselsteyn neemt de bio-energiecentrale (BECH) in Harderwijk over. Ze werken met een uniek en hoog innovatief proces waarbij droge energiekorrels via vergisting worden omgezet in biogas.
De BECH heeft vanaf de start tegenvallers gekend door onder andere lagere inkomsten voor het verwerken van mest, hogere kosten voor covergistingsproducten en gelijkblijvende gecontracteerde gasprijzen. De financiële situatie was uiteindelijk zodanig dat half oktober 2021 een faillissement onvermijdelijk was.
De curator en de rechter-commissaris van de Rechtbank Gelderland hebben het voornemen om het opstalrecht, inclusief de hele inrichting van het Harderwijkse bedrijf te verkopen aan deze nieuwe partij.
Ook voor het Waterschap Vallei en Veluwe is Taurus een geschikte partij om mee verder te werken aan de duurzaamheidsdoelstellingen die ze met de BECH al voor ogen hadden. Bert van Vreeswijk, heemraad waterschap Vallei en Veluwe: “De periode na het faillissement van de BECH was voor ons als waterschap een erg spannende tijd. Wij zijn blij dat na een intensief en zeer zorgvuldig proces, de curator heeft besloten de installatie van de BECH aan Taurus te verkopen.
“Wij zijn erg blij met de koop van de bio-energiecentrale in Harderwijk. De installatie leggen we nu eerst stil om het productieproces te optimaliseren voor het vergisten van de energiekorrel. Deze korrels hebben als groot voordeel dat wij met een derde van het volume dezelfde gasopbrengst kunnen realiseren. Dit is ook een voordeel voor de vervoersbewegingen in het gebied. Wij zien een duurzame toekomst in Harderwijk tegemoet”, aldus oprichter Peter Klomp.