Achterhoek

Nieuwe IJzerroute gelanceerd bij DRU in Ulft

Nieuwe IJzerroute gelanceerd bij DRU in Ulft
Nieuwe IJzerroute gelanceerd bij DRU in Ulft © REGIO8
ULFT - Op het DRU Industriepark in Ulft is maandag een vernieuwde route langs de ijzerhistorie van de Achterhoek en het Duitse Munsterland gelanceerd. De 66 kilometer lange route loopt van Doesburg tot aan het Duitse Bocholt en gaat langs twaalf gieterijen in de regio.
“Ulft is daarbij een ankerpunt”, laat wethouder Janine Kock weten. “Wat wel heel mooi is, is dat van het beginpunt van deze route en het eindpunt allemaal mensen aanwezig waren.” Onder meer een wethouder van beginpunt gemeente Doesburg en een vertegenwoordiger van eindpunt Bocholt waren aanwezig bij de lancering van de nieuwe route. Tijdens de aftrap werd een nieuw informatiebord onthuld en de nieuwe route in de vorm van een brochure gepresenteerd. De route laat de rijke industriegeschiedenis van de regio rondom de Oude IJssel zien, iets dat volgens de voorzitter van het Nederlands IJzermuseum Peter van Toor belangrijk is. “En in het algemeen ook dat die ijzergeschiedenis goed in beeld blijft en niet alleen vanwege de geschiedenis, maar ook vanwege het heden”, aldus Van Toor. “Er is een grote, sterke metaalindustrie die zijn wortels voor een groot deel heeft in de Oude IJsselindustrie, en de metaalindustrie wil zich ontwikkelen en blijft zich ontwikkelen.”
De positieve ervaringen die de grensoverschrijdende samenwerking door dit project heeft opgeleverd biedt volgens de burgemeester van het Duitse Isselburg Michael Carbanje kansen. “Door de verder samenwerking kan er misschien in nog meer gezamenlijke projecten worden samengewerkt”, aldus de burgemeester. “Daardoor kunnen we samen met Bocholt, Isselburg en Oude IJsselstreek nog meer aan toerisme werken.”

Identiteit van Oude IJsselstreek

Wethouder Kock hoopt dat de route het belang van de ijzerindustrie op een goede manier kan overdragen. “Als je je geschiedenis kent dan leer je ook wat van je identiteit kennen en dat is gewoon heel belangrijk.”, meent Kock. “Het zijn onze opa’s en de generaties daarvoor die hier dagen lang gewerkt hebben, soms ook vies werk. Het is prachtig dat we dat nog steeds eren.”