Rijk van Nijmegen

Oude spoorbruggetje in het Groesbeekse bos weer geopend na renovatie

GROESBEEK - ProRail wilde het toen zwaar verwaarloosde spoorbruggetje in het bos bij Groesbeek jaren geleden verwijderen. Gezien het recreatieve gebruik en de historische waarde wilde de gemeente Berg en Dal dit graag voorkomen. De brug werd eigendom, vervolgens gerenoveerd en vrijdag heropend.
"In september zijn we gestart met de werkzaamheden aan de spoorbrug", aldus Hans de Raef, vastgoedadviseur van de gemeente. "Als eerste werd de graffiti verwijderd en het metselwerk schoongemaakt en hersteld. De brug heeft nu een nieuw houten wegdek en het smeedijzeren hekwerk langs de randen is volledig conform het originele ontwerp gereconstrueerd".
Heel veel Groesbeekse jongeren hebben hier hun eerste zoen gekregen
Wethouder Sylvia Fleuren: "Enige tijd geleden was het bruggetje nog eigendom van ProRail. Het was totaal verwaarloosd." De gemeente kon het in eigendom krijgen, wat prettig is voor alle wandelaars, fietsers en sportieve gebruikers. Ook heeft het bouwwerk historische en zelfs emotionele waarde. "Zeker met het grotje op de achtergrond. Heel veel Groesbeekse jongeren hebben hier hun eerste zoen gekregen", zo zegt de wethouder. Vele romantische anekdotes over deze plek gaan inderdaad in Groesbeek rond.
Omroep Berg en Dal TV was aanwezig bij de heropening.