Achterhoek

Taal grootste barrière bij werken in Euregio

WINTERSWIJK - Werken over de grens is in de grensstreek van Nederland en Duitsland nog niet zo voor de hand liggend. Dat zeggen Nicky Eppich en Alexandra Arens, adviseurs voor respectievelijk de gemeenten Winterswijk en Aalten, in de nieuwste editie van de Euregio Podcast van REGIO8.

"De Duitsers en de Nederlanders staan wat werken betreft nog met de ruggen tegen elkaar", aldus Arens. De taalbarrière is daarbij een van de belangrijkste belemmerende factoren. "Het is allang niet meer zo dat alle Nederlanders heel goed Duits spreken", weet Eppich, zelf al 27 jaar woonachtig en werkzaam in Nederland, terwijl de Duitser steeds vaker ook op school Nederlands leert spreken. Het schoolvak Duits is niet meer verplicht in het Nederlandse voortgezet onderwijs. "Daar praten we ook vaak over in Den Haag en Berlijn", aldus Eppich, die ook als lobbyist werkzaam is voor haar gemeente. Maar beide adviseurs weten dat er meer bij komt kijken dan lobbyen. "Het gaat ook om ondernemers helpen, wijzen op de verschillen en ze leren daar mee om te gaan", zegt ze.
Een ander probleem is dat diploma's niet altijd worden geaccepteerd aan de andere kant van de grens. Daardoor kan een Duitse verpleger niet zonder meer direct aan de slag in Nederland, hoewel de vraag naar medisch personeel groot is. "Dat geldt bijvoorbeeld ook voor elektriciens", weet Arens. "Voor hbo- en universitaire diploma's is dat niet zo'n probleem, maar voor een Nederlander met een mbo-diploma heeft wel een probleem als diegene in Duitsland aan de slag gaat."