Rijk van Nijmegen

Kringloopwinkel ErZitLigtIetsBijwa in Ewijk schenkt 65.000 euro

kringloopwinkel ErZitLigtIetsBijwa in Ewijk
kringloopwinkel ErZitLigtIetsBijwa in Ewijk © Laudonne Roos
EWIJK - De opbrengst van kringloopwinkel ErZitLigtIetsBijwa in Ewijk wordt elk jaar verdeeld onder verenigingen en instellingen in de gemeente Beuningen. Het bedrag, 65.000 euro, is dit jaar wel wat lager dan anders, omdat de kringloopwinkel een deel van het jaar dicht moest, vanwege coronaregels.
Het doneren van de opbrengst is in 2004 begonnen bij de voorzitter van de stichting Wiel Bijmans. “Hij werd gevraagd om ergens meubels op te halen,” vertelt Peters. “Hij bleef met de spullen zitten dus besloot Wiel ze te verkopen en de opbrengsten te schenken aan de jeugd in de gemeente. Dit was een succes en groeide tot wat het nu is: een succesvolle stichting.”
Tekst gaat verder onder de video

“De jeugd moet de straat af.”

Er horen wel bepaalde voorwaarden aan het krijgen van de donaties. Zo moet de vereniging of instelling jeugdleden hebben en zich inzetten om de jeugd te stimuleren: “Denk daarbij aan sport, onderwijs of maatschappelijk werk. Zolang het jongeren helpt zodat ze bijvoorbeeld kunnen sporten of beter leren. De jeugd moet de straat af, die moet vermaakt worden. Dit helpt daarbij", legt Peters uit.
De opbrengsten worden verdeeld per hoeveel leden de vereniging heeft. Een vereniging met 30 leden krijgt meer dan een met maar 10, ze kunnen een bedrag krijgen tot maximaal 2000 euro. Dat is volgens Peters omdat dit nog belastingvrij is: “Ze kunnen er dan alles mee doen wat ze willen.”
Ondanks dat de kringloopwinkel door de coronamaatregelen enkele maanden dicht geweest is heeft de winkel een hoop kunnen doneren. “De opbrengst is minder dan vorige jaren helaas, de grote bedragen zijn gehalveerd helaas. We hebben naar alle betrokkenen verenigingen en instellingen een e-mail gestuurd om ze te informeren over onze situatie", verklaart Peters. De partijen begrepen dat de donaties dit jaar kleiner zijn. Ze zijn al blij dat ze wat krijgen, aldus Peters.