Noord-Veluwe

Geen vergunning voor gebruikelijke vreugdevuren in Nunspeet

Een vreugdevuur.
Een vreugdevuur. © RTV Nunspeet
NUNSPEET - De gebruikelijke vreugdevuren mogen dit jaar niet plaatsvinden rond de jaarwisseling. De gemeente heeft geen vergunning afgegeven hiervoor. De coronamaatregelen maken dat niet mogelijk. Maar er gaat wel een beleid gevoerd worden waarbinnen activiteiten zo veel mogelijk binnen de bestaande regels worden toegestaan.
Op welzijnsorganisaties en de sportcoaches is een beroep gedaan zoveel mogelijk kleine activiteiten voor jeugd en jongeren te houden. De leden van de commissie algemeen bestuur en burgemeester Breunis van de Weerd maken zich wel zorgen over de verharding in de samenleving.
Excessen hebben zich nog niet voorgedaan maar, zo zegt de burgemeester, met een borrel achter de kiezen kan snel de vlam in de pan slaan. De politie wordt tot het maximale opgeschaald al kan Van de Weerd niet aangeven wat dat betekent voor het aantal politiemensen dat in de gemeente Nunspeet op straat is.
Evert Leusink (ChristenUnie) typeert het nemen van maatregelen als het roeien in de mist, omdat er weinig uitzicht bestaat wat wel en niet mag. Vermoedelijk mag het carbidschieten wel doorgang vinden. Harm Jan Polinder (SGP) ziet de inzet van mobiele camera’s als een mogelijkheid de daders van het afsteken van vuurwerk te achterhalen dat nu al massaal plaatsvindt tot in de nachtelijke uren.