Rijk van Nijmegen

Houten roerdomp trekt aandacht bij natuurgebied de Ooijse Graaf

LEUTH - Voor wie de afgelopen weken van Nijmegen richting Leuth reed viel het waarschijnlijk al op. Een half afgezaagde boom, omringd met steigers, die na enkele dagen transformeerde tot een houten vogel, een roerdomp. Jeroen Helmer van stichting Ark is verantwoordelijk voor dit houtsnijwerk. De vogel is bedoeld als aandachtspunt voor de te herontwikkelen Ooijse Graaf.

Een oude rivierarm

De Ooijse Graaf is een oude rivierarm van de Waal, gelegen tussen de Ooijpolder en de Millingerwaard, langs de Kapitteldijk in Leuth. Hier stroomde vroeger de Waal, maar de rivier ligt inmiddels een kilometer verderop. De Ooijse Graaf is voor de natuur in de Gelderse Poort van cruciaal belang, maar de oude rivierarm en de daarin gelegen riviermoerassen zijn grotendeels verdroogd. Er liggen echter kansen om de natuur te herstellen. Dit soort zeldzame riviermoerassen zijn van groot belang voor de otter en voor vele soorten insecten en moerasvogels.

Schakel tussen Ooijpolder en Millingerwaard

Bovendien vormt deze rivierarm de ontbrekende schakel tussen de natuurgebieden van de Millingerwaard en de Ooijpolder. Rondom de Ooijse Graaf wil men in totaal zo'n tien kilometer groene verbindingslinten van hagen, struiken en bloemen aanleggen, die de ontbrekende schakel tussen Millingerwaard en Ooijpolder overbruggen. Ook de recreatie krijgt een impuls, want bezoekers van de Ooijpolder kunnen straks direct langs en over het bloemenlint wandelen en fietsen. Bovendien ontstaat zo voor het eerst een rondwandeling in dit deel van de Ooijpolder.
nieuwe wandelmogelijkheden
nieuwe wandelmogelijkheden © duurzame-ooijpolder.nl

Eeuwenoude boerderij Kraayenhof

Onlangs werd in het gebied een boomplantdag georganiseerd, rondom de eeuwenoude boerderij Kraayenhof. Frank Saris, eigenaar van de boerderij: "Bij deze boerderij ligt van oudsher een hoogstamboomgaard. Tijdens de boomplantdag zijn er diverse bomen bijgeplant: noten, abrikozen en appels. Verder is er ook een grote groep wilgen geknot." Ook 120 populieren, zo'n 40 jaar oud werden gekapt. Deze bomen worden verwerkt tot planken, die weer duurzaam worden verwerkt in de bouw.

Emmerik Milieufonds

Financiele steun aan het project werd verleend door het Emmerik Milieufonds, opgericht door de familie Emmerik, van de voormalige, gelijknamige houthandel in Nijmegen. "Onze vader was al zeer bij het milieu betrokken. daarom dit fonds waarmee we jaarlijks een project ondersteunen. Niet alleen met geld, maar we gaan ook zelf bomen planten, want dat vinden we nog steeds leuk", aldus een woordvoerder van de familie.

Natuur verstorende activiteiten

De natuur in de Ooijse Graaf, moet zich in alle rust verder kunnen ontwikkelen, aldus beheerder stichting Ark. "Helaas kregen we steeds vaker berichten dat vissers het rietmoeras gebruikten om bij het water te komen en zo de rust in het gebied verstoorden. Dat is niet de bedoeling. Ook kregen we meldingen dat er stropers actief zouden zijn en wildkampeerders zouden overnachten. Ook kleinere natuur verstorende activiteiten zoals mensen met niet aangelijnde honden werden gemeld".
Omroep Berg en Dal TV kreeg een rondleiding door het gebied en ook in het programma 'De Virtuele Herberg' werd aandacht besteed aan de Ooijse Graaf. Geert van den Broeck sprak met Frank Saris.