Lokaal

Vitesse overtuigt in Leeuwarden, Tronstad tweemaal trefzeker

Loïs Openda viert de 0-2
Loïs Openda viert de 0-2 © Pro Shots / Paul Meima
LEEUWARDEN - In een nat en koud Cambuur Stadion heeft Vitesse met ruime cijfers weten te winnen van SC Cambuur, het werd 1-6. De Arnhemmers leidden de zege in met de snelste 0-3 voorsprong sinds 2000. Middenvelder Sondre Tronstad was de grote man bij Vitesse, door de bal tweemaal van afstand in de kruising te schieten.
Op voorhand was de wisseling van doelman Jeroen Houwen ten koste van Markus Schubert het grote verhaal van de dag. De Duitse doelman was ziek achtergebleven in Arnhem, maar dat was niet de aanleiding om de keepers te wisselen. Voor de geblesseerde Matúš Bero kwam het duel met Cambuur nog te vroeg, zijn vervanger was Yann Gboho.

Stroef begin

De eerste 25 minuten gebeurde er nauwelijks iets voor beide doelen. Namens Vitesse was Loïs Openda met het hoofd dichtbij. Aan de kant van Cambuur kreeg Breij de grootste kans, maar hij strafte de fout van Rasmussen niet af en schoot over.

Voorsprong Vitesse

Na 26 minuten ontving Vitesse een dubieuze cornerbal. Cambuur wist deze in eerste instantie onschadelijk te maken, maar vanuit de tweede lijn knalde Tronstad de bal mooi in de bovenhoek, 0-1. Een paar tellen later moest Openda de 0-2 maken, maar hij stuitte op doelman Stevens.

Alsnog Openda

Niet heel veel later scoorde de Belg alsnog, na een goede actie vond hij de korte hoek met een laag schot, 0-2. Vervolgens had Huisman de 0-3 op zijn schoen maar hij verzuimde deze te maken. Uiteindelijk nam Thomas Buitink deze taak op zich, hij benutte de steekbal van Wittek met zijn linkerbeen, 0-3. Vlak voor rust deed Cambuur wat terug via invaller Marco Tol: 1-3.

Opnieuw Tronstad

Na rust ging Vitesse door met het creëren van kansen. Na vijf minuten in de tweede helft legde Tronstad voor de tweede maal aan van grote afstand en opnieuw was hij trefzeker, 1-4. Cambuur probeerde hierna nog wel een vuist te maken, maar doelman Houwen hoefde nauwelijks in actie te komen.

Uitbreiding voorsprong

In het laatste half uur waren het de bezoekers die nog twee keer toesloegen. Na een vervroegd cadeau van de grabbelende Stevens kon Openda voor een leeg doel scoren, 1-5. In de slotfase kreeg Vitesse nog een kans op een counter. Deze speelde men via Bazoer en Openda dusdanig goed uit, dat invaller Nikolai Baden Frederiksen rustig binnen kon schuiven, 1-6.

Aansluiting op vierde plek

Door deze overwinning heeft Vitesse weer de aansluiting te pakken met plek vier, welke nu nog in handen is van FC Utrecht, met hetzelfde aantal punten.
Aanstaande donderdag staat het laatste duel in de groepsfase van de UEFA Conference League te wachten. De ploeg van Thomas Letsch speelt tegen NS Mura en heeft bij een overwinning een goede kans om te overwinteren in Europa.