Lokaal

Nieuwe fiets voor Afghaanse vluchteling. "Hij is heel goed!"

Blij met nieuwe fiets
Blij met nieuwe fiets © RN7
NIJMEGEN - De Afghaanse vluchtelingen op kamp Heumensoord bij Nijmegen hebben natuurlijk eten en kleding nodig, maar er is ook grote behoefte aan fietsen. Peter Hartsuijker, uit Heseveld, zorgt ervoor dat die fietsen er komen. Hij haalt ze op in heel Nijmegen, knapt ze op en geeft ze vervolgens aan de vluchtelingen in Heumensoord. In deze korte serie kijken we mee hoe Peter een fiets ophaalt in Nijmegen, deze opknapt in zijn garage en vervolgens afgeeft aan de vluchtelingen in Heumensoord.
In deze laatste aflevering gaat Peter een fiets afgeven aan een van de vluchtelingen in Heumensoord. Dit is niet de fiets die we eerder zagen: "Die fiets die ik hiervoor had bedoeld, had een gebroken framebuis’’, vertelt Peter. ‘’Het moet natuurlijk niet zo zijn dat als er straks iemand op fietst, met een kindje achterop, dat die fiets in een keer in tweeën knakt."
Eenmaal aangekomen bij Heumensoord legt Peter nog even uit hoe de fiets werkt: ‘’Dit is de meest simpele fiets die wij hebben in Nederland, geen versnellingen en maar één rem.’’ Echter is veel uitleg niet nodig, want de ontvanger van de tweewieler heeft in Afghanistan ook gefietst. De nieuwe gebruiker is er heel blij mee: ‘’Het is een erg goede fiets! Vooral door het kinderzitje achterop.’’ Nadat Peter meermaals hartelijk is bedankt vindt hij het wel weer welletjes: ‘’Het leven gaat door!" Tijd voor de volgende opknappertjes.
In de vorige aflevering kun je zien hoe Peter de fiets heeft opgeknapt en hoe hij dit heeft geleerd.