Lokaal

Peter heeft al ruim 70 fietsen opgeknapt voor vluchtelingen

Peter Hartsuijker knapt fietsen op voor Afghaanse vluchtelingen
Peter Hartsuijker knapt fietsen op voor Afghaanse vluchtelingen © RN7
NIJMEGEN - De Afghaanse vluchtelingen op kamp Heumensoord bij Nijmegen hebben natuurlijk eten en kleding nodig, maar er is ook grote behoefte aan fietsen. Peter Hartsuijker, uit Heseveld, zorgt ervoor dat die fietsen er komen. Hij haalt ze op in heel Nijmegen, knapt ze op en geeft ze vervolgens aan de vluchtelingen in Heumensoord. In deze korte serie kijken we mee hoe Peter een fiets ophaalt in Nijmegen, deze opknapt in zijn garage en vervolgens afgeeft aan de vluchtelingen in Heumensoord.
Vandaag gaat Peter een fiets ophalen bij een collega van hem. Peter werkt als conciërge bij de HAN en als fietsenmaker in een winkel aan de Groesbeekseweg. Druk genoeg zou je denken, toch vindt Peter het meer dan normaal dat hij zijn vrije tijd besteedt aan het opknappen van fietsen voor de vluchtelingen om zo zijn steentje bij te dragen aan de situatie in Heumensoord. “Ik vind het gewoon verschrikkelijk wat die mensen moeten meemaken,” hij gaat verder “Stel je voor dat je je huis moet ontvluchten en je laat alles achter, zelfs je bankrekening, ik vind dat niet normaal.”
Het begon allemaal met een berichtje op Nextdoor. Peter zag een oproepje van een vrouw die vroeg of iemand twintig fietsen voor haar kon opknappen. “Na een paar uur had nog steeds niemand gereageerd, dus toen dacht ik: 'dan doe ik het maar’.” Deze fietsen heeft Peter afgegeven bij Heumensoord en zo is het balletje gaan rollen. Inmiddels komt Peter om in de fietsen. “Ik heb twee garageboxen vol met fietsen, dames-, heren- en kinderfietsen in alle soorten en maten.”
Dit is deel 1 in een serie van drie. Morgen knapt Peter de opgehaalde fiets op.