Lokaal

Stenen eruit en Tuiny Forest er in!

Voorbeeld van een T(u)iny Forest
Voorbeeld van een T(u)iny Forest © YouTube
RHENEN - Ze lijken op de Heuvelrugtuinen die eerder dit jaar in Rhenen werden aangelegd, maar nu gaat het om een minibos in je achtertuin, de gemeente Rhenen komt met het project Tuiny Forest.
De Heuvelrug tuinen zijn inmiddels wellicht bekend bij de inwoners. Deze tuinen zijn bedacht door de Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een Heuvelrugtuin bestaat voor minstens 60 procent uit groen: zo’n tuin biedt beschutting aan vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. En er word gifvrij getuinierd. De gemeente Rhenen heeft zich hierdoor laten inspireren en komt nu met de Tuiny Forest, een minibos in de achtertuin van de inwoners van Rhenen. Dit wil men stimuleren en bewerkstelligen door kant-en-klare plantenpakketten.
Een groot deel van het Rhenense grondoppervlak is in het bezit van inwoners en of van bedrijven. Daarvan is een groot deel versteend wat hittestress met zich meebrengt. Dit zorgt ervoor dat het in de zomer steeds warmer wordt en bij hevige regen voor wateroverlast zorgt, doordat het water niet weg kan zakken in de grond.
De gemeente Rhenen heeft als doel in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust te zijn, maar om dit te bewerkstelligen heeft men wel de inwoners en bedrijven nodig. Vandaar dat de gemeente volgend jaar start met het project de Tuiny Forest, een inheems bos en geschikt voor 6 vierkante meter tuin.

Plantenpakketten

Er komen tien verschillende soorten planten en bomen in te staan en het moet een prettige plek zijn voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren en de mens. Deze kleine bossen worden niet geplaatst in de openbare ruimte, het is echt bedoeld voor particulieren en of bedrijven. Om Rhenenaren enthousiast te krijgen voor de Tuiny Forests, werkt het met kant-en-klare plantenpakketten voor inwoners. Voor deze pakketten word wel een eigen bijdrage van 5 euro gevraagd, maar daarnaast sponsort de gemeente Rhenen een deel van deze pakketten. Er word samengewerkt met het IVN die zorgt voor de bestellingen en bezorging.