Lokaal

Vierdaagse-biertjes straks in herbruikbare bekertjes

50 cent meer betalen voor je eerste biertje op de Vierdaagsefeesten
50 cent meer betalen voor je eerste biertje op de Vierdaagsefeesten © Pixabay
NIJMEGEN - Bij verschillende festivals gebruiken ze het al: een herbruikbaar plastic bekertje. Nu gaat ook de Vierdaagsefeesten, mits ze doorgaan, hier gebruik van maken. Het eerste biertje gaat hierdoor wel 50 cent duurder worden dan normaal. Daardoor verwacht de organisatie dat er veel minder bekertjes op straat worden gegooid.
Dat scheelt in de kosten voor het schoonmaken van de straten, en is natuurlijk ook beter voor het milieu.
De bekers die gebruikt gaan worden zijn oorspronkelijk niet eens bedoeld om te recyclen. Directeur-bestuurder Stichting Vierdaagsefeesten, Joris Bouwmeister legt uit: “Een herbruikbare hard cup beker kent te veel nadelen op het gebied van hygiëne, beschikbaarheid in grote hoeveelheden en logistiek."

Hulp van bezoekers nodig

Ook feestvierders hebben een taak in het nieuwe systeem. Bouwmeister: "De single-use bekers moeten wel schoon en zorgvuldig ingezameld worden om er weer bekers van te kunnen maken, dat gaat niet als ze al op de grond hebben gelegen en er bijvoorbeeld zand op is gekomen. Daarom hebben we de hulp van bezoekers nodig, om de gebruikte bekers terug te brengen naar de bar en zo de kringloop te sluiten.”
Alle buitenbarren van de Vierdaagsefeesten doen mee aan hetzelfde systeem en gebruiken dezelfde beker, je kunt dus met je lege beker een nieuw drankje bestellen bij alle podia en terrassen in de binnenstad. Ook op het start- en finishterrein de Wedren gaat dit bekertjesbeleid gelden.