Lokaal

Onderzoek naar toerisme en recreatie: over het algemeen zijn inwoners Nunspeet tevreden

Wethouder Storteboom met de familie Bijtelaar, een van de deelnemers aan het onderzoek.
Wethouder Storteboom met de familie Bijtelaar, een van de deelnemers aan het onderzoek. © Gemeente Nunspeet
NUNSPEET - Inwoners van de gemeente Nunspeet zijn over het algemeen blij met de toeristen die naar de vier dorpen komen. De gemeente liet in september een onderzoek uitvoeren over het toerisme en de leefbaarheid in de gemeente. Zij zien dat het aantal overnachtingen van toeristen jaarlijks stijgen en wilden weten hoe de inwoners hierover denken. Bijna 800 inwoners hebben meegedaan aan het onderzoek.
Wethouder Marije Storteboom is blij met dit onderzoek. “Met dit onderzoek is een zeer mooie respons behaald. Inwoners hebben dit actuele onderwerp aangegrepen om hun mening te geven. Het inwonersonderzoek is een onderdeel van het draagkrachtonderzoek en wordt gezien als peiling van het draagvlak voor toerisme en de verdere ontwikkeling hiervan. Dit draagkrachtonderzoek biedt ons een kennisfundament voor nieuwe beleidsregels aangaande verblijfrecreatie.”

Positieve effecten

Het merendeel van de respondenten ziet de positieve effecten van toerisme en recreatie. Zo is er reuring, levendigheid en een gevoel van trots dat de bezoekers naar de gemeente Nunspeet komen. De meest genoemde voordelen van toerisme en recreatie zijn dan ook werkgelegenheid, voorzieningen zoals winkels en horeca, recreatieve mogelijkheden en bijvoorbeeld goede wegen.
Negatieve impacts die benoemd worden door de respondenten zijn files en parkeerproblemen die ontstaan, schade aan de natuur, dat er meer zwerfvuil op straat komt te liggen en dat het te druk wordt in de gemeente.

Te druk

Inwoners van de kernen Hulshorst en Vierhouten vinden wel dat het over het algemeen (te) druk is. In Vierhouten is druk en draagkracht volgens de inwoners uit balans. Iets meer dan de helft van alle respondenten vindt dat de voordelen van toerisme opwegen tegen de nadelen.
Onder de deelnemers van het onderzoek zijn vijf Veluwse lekkernijen verloot. Een per kern en een aanmoedigingsprijs voor de jongste deelnemer.