Lokaal

Politie groot aanwezig in binnenstad Nijmegen; situatie onder controle

Politie op Grote Markt
Politie op Grote Markt © RN7
NIJMEGEN - In het centrum van Nijmegen heeft de politie vooralsnog de situatie onder controle. Van de aangekondigde demonstratie van ‘Nederland in Verzet’ lijkt dus niet veel terecht te komen. Een groep van 25 mensen is verzocht te vertrekken; dat gebeurde zonder verzet. De politie is in de binnenstad in grote getalen aanwezig; te voet en met fietsen, auto’s en paarden.
Ook de Marechaussee is ingezet, en een politie-drone houdt de situatie vanuit de lucht in de gaten. “Tot dusver gaat het prima, en is de situatie onder controle. Hopelijk blijft dat ook zo,” vertelt burgemeester Bruls aan Omroep Gelderland.
Op de Grote Markt, bij het beeld van Mariken, ligt een groot hart van bloemen. Het is niet bekend wie het heeft neergelegd.
De demonstratie van ‘Nederland in Verzet’ werd vrijdag verboden door de burgemeester. “Met pijn in het democratisch hart en verontwaardiging dat er mensen zijn die het recht op inhoudelijk demonstreren willen misbruiken voor agressie en geweld. Ondernemers en bewoners mogen erop vertrouwen dat politie en gemeente alles in hun mogelijkheden zullen doen om de orde te bewaken,” vertelde Bruls toen. Tot 22.00 uur vanavond is een noodverordening van kracht.
Intussen zijn bij controles op toegangswegen naar de stad meerdere mensen aangehouden of verzocht te vertrekken, meldt de politie.
Politie op de Grote Markt
Politie op de Grote Markt © RN7
Politie te paard op Plein 1944
Politie te paard op Plein 1944 © RN7
Agenten bij het Stevenspoortje
Agenten bij het Stevenspoortje © RN7
Ook de Marechaussee was aanwezig
Ook de Marechaussee was aanwezig © RN7