Lokaal

Dorpshuis De Slenk Groesbeek-De Horst heropend

GROESBEEK-DE HORST - Vrijdag 26 november heropende Burgemeester Mark Slinkman het rigoureus verbouwde dorpshuis De Slenk op de Horst, door traditioneel een lint bij de ingang door te knippen. Met deze verbouwing is het 40 jaar oude dorpshuis weer aangepast aan de eisen van deze tijd.

Genereuze subsidies

Dorpshuis de Slenk is veel duurzamer en toegankelijker gemaakt met genereuze subsidies van de Provincie Gelderland, het VSB-fonds, de Stichting Volksbelang 1895 en het Oranjefonds. Hoewel de afgelopen twee jaren het Dorpshuis veel maanden zeer beperkt gebruikt kon worden in verband met de corona epidemie, hebben de vrijwilligers van het dorpshuis en de aannemers niet stil gezeten.

Toegankelijkheid

De installatie van automatische schuifdeuren en het wegnemen van allerlei beperkingen maakt de zelfstandige toegang voor mensen met een rollator of rolstoel mogelijk. De verlaagde bar is nu ook goed toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Voor slechthorenden is er in de grote zaal een ringleiding.

Luchtverversing

Een andere blikvanger is de luchtverversing die in alle ruimten is geïnstalleerd. De capaciteit per ruimte kan worden afgestemd op de grootte van de verwachte groep mensen, en hiermee voldoet de Slenk ruimschoots aan het bouwbesluit 2012.
Ledverlichting door het hele gebouw, zonnepanelen op het dak, warmteterugwinning uit de uitgeblazen lucht en leiding-isolatie van de verwarming in combinatie met moderne en op afstand bedienbare thermostaten maken het mogelijk het energiegebruik van het gebouw te optimaliseren, zodat ook het milieu meeprofiteert van deze verbouwing.
Ook Omroep Berg en Dal TV nam een kijkje: