Lokaal

NEC doet zichzelf tekort in vermakelijk duel tegen SC Cambuur

NEC - FC Cambuur
NEC - FC Cambuur © Rob Koppers
NIJMEGEN - NEC heeft vrijdagavond nagelaten zichzelf te belonen voor een uitstekende wedstrijd tegen mede-promovendus SC Cambuur. De Nijmegenaren creëerden met name via Jordy Bruijn en Ali Akman ontzettend veel kansen, maar vergaten de punten in Nijmegen te houden. Twee pure toevalstreffers van de bezoekers uit Friesland bleken de ploeg van Rogier Meijer te machtig: 2-3.
NEC opende het duel weliswaar erg sterk, het waren de bezoekers die de score na zeventien minuten openden. Jamie Jacobs stond volledig vrij in de doelmond en liet doelman Mattijs Branderhorst kansloos. Aan de andere kant van het veld kreeg keeper Sonny Stevens juist een heldenrol: hij reageerde alert op schoten van Magnus Mattsson en Jordy Bruijn en ook op pogingen van Cas Odenthal en Bart van Rooij van dichtbij had de keeper een knap antwoord.

Comeback

Later moest de goalie toch kleur bekennen: op fabelachtige wijze knikte good-old Édgar Barreto een hoekschop van Lasse Schöne binnen. Het was de eerste standaardsituatie waaruit de Nijmegenaren het net vonden dit seizoen. Maar ook uit open spel deed NEC gewoon weer haar ding: niet lang na de gelijkmaker kwam NEC via Ali Akman op een dikverdiende voorsprong. Waar alle Friezen spraken over buitenspel, keurde scheidsrechter Rob Dieperink de treffer van de jonge Turk op aangeven van goudhaantje Barreto gewoon goed.

Rebounds

Ook na rust kreeg het publiek thuis voor de buis waar voor hun geld. Al snel kwamen de bezoekers langszij via spits Uldrikis, die de rebound van een van richting veranderde vrije trap voor een leeg doel binnen kon tikken. Binnen no-time leek NEC weer op voorsprong te komen, maar Doke Schmidt kon opgelucht ademhalen toen hij zijn inzet op de paal van z’n eigen doel zag belanden. Later kon Schmidt toch lachen, want hij zag Branderhorst na 66 minuten in de fout gaan. De goalie stompte een schot recht voor de voeten van linksback Bangura die daarmee de comeback van de Friezen weer compleet maakte. Even daarvoor miste Bruijn het doel op een haar na met een leep balletje achter zijn standbeen.

Nekslag

De goal had grote impact op de gesteldheid van de thuisploeg, die na de derde tegenslag weinig meer in de melk te brokkelen hadden. Ook de inbreng van vijf verse krachten mocht niet baten. Cambuur speelde de wedstrijd volwassen uit en stijgt daarmee naar de gigantisch knappe vierde (!) plaats op de ranglijst. NEC moet mogelijk een pas op de plaats maken en kan wegzakken richting het rechterrijtje. Overigens bepaald geen schande voor de Nijmegenaren, die absoluut recht op meer hadden vrijdagavond. Komende zondag wacht RKC in Waalwijk.