Lokaal

Verduurzaming en comfortabel binnenklimaat voor Brede School Culemborg

Verduurzaming en comfortabel binnenklimaat voor Brede School Culemborg
Verduurzaming en comfortabel binnenklimaat voor Brede School Culemborg © Gemeente Culemborg
CULEMBORG - In Brede School Culemborg West zijn twee basisscholen en een kinderdagverblijf gevestigd. Een comfortabel binnenklimaat is voor gebruikers essentieel, zodat docenten en leerlingen zo goed mogelijk kunnen presteren. Gemeente Culemborg heeft dan ook onderzocht hoe het binnenklimaat kon worden verbeterd. Door het toepassen van een subsidie zijn de verduurzamingsmaatregelen betaalbaar uitgevoerd.
Gebruikers ervaarden in de winter regelmatig dat het te koud of juist te warm was in het gebouw. Daarnaast is het in de zomer vaak te warm. De klimaatklachten kwamen regelmatig voor door de ligging van het gebouw, het platte dak en een centraal aangestuurde koel- en verwarmingsinstallatie.
Gemeente Culemborg heeft onderzocht welke maatregelen er mogelijk waren. Uit het onderzoek kwam naar voren om een installatie per zone te plaatsen voor het verwarmen en koelen van de ruimten. Collin Stolwijk, wethouder gemeente Culemborg: “De gebruikers van dit gebouw waren niet tevreden over het klimaat. We zijn gegaan voor een dubbelslag; verbeteren van het klimaat en verduurzamen van het gebouw. Natuurlijk waren we erg blij met de toegekende subsidie waardoor we nu zelfs voldoen aan ‘Frisse scholen klasse A’. In combinatie met een energieneutraal gebouw zijn we helemaal klaar voor de toekomst. Een resultaat waar we erg trots op zijn.”

Prettig binnenklimaat en flinke energiebesparing

De ventilatie wordt geregeld op basis van het CO2-percentage. Dankzij de subsidie kon Brede School Culemborg kiezen voor verwarming en koeling per ruimte, en dus voor een comfortabel klimaat in elk lokaal. Deze manier van verwarmen, koelen en ventileren, werkt bovendien energiezuiniger. Want op basis van het gebruik van het lokaal wordt er meer of minder frisse lucht aangevoerd. Met een prettig binnenklimaat op efficiënte wijze als resultaat. De regeling bood daarnaast mogelijkheden voor verdere verduurzaming. Zo zijn oude TL-balken vervangen door duurzame Ledverlichting en zorgen ruim 600 zonnepanelen op het dak voor een duurzame energievoorziening.