Instellingen

Beuningen krijgt in 2025 nieuw zwembad

Zwembad De Plons is aan vervanging toe
Zwembad De Plons is aan vervanging toe © Google Streetview
BEUNINGEN - Beuningen krijgt hoogstwaarschijnlijk vanaf 2025 een nieuw zwembad aan de Ooigraaf, vlakbij de sportvelden van Beuningse Boys. Dit zwembad gaat het huidige zwembad De Plons aan de Houtduiflaan vervangen.
De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het nieuwe zwembad, dat ongeveer 10 miljoen euro gaat kosten. De globale plannen voor het nieuwe binnenbad staan overigens al vermeld in het coalitieakkoord van het college van B&W.

Zwembad De Plons gedateerd

Het zwembad aan de Ooigraaf krijgt een wedstrijdbassin van 25 maal 10 meter (4 banen), met een maximale diepte van 2,5 meter. Verder komt er een instructiebassin (12 maal 10 meter), met een aflopende diepte tot maximaal 1,35 meter. Ook is er een whirlpool gepland. Daarnaast krijgt het moderne nieuwe binnenbad beweegbare bodems en is daarmee met name voor gehandicapten aantrekkelijk.
Zwembad De Plons is duidelijk gedateerd. Om dit zwembad ook ná 2025 toekomstbestendig te maken, zou een grondige renovatie nodig zijn. De jaarlasten voor zo'n renovatie (jaarlijks bijna 4 ton) wegen niet op tegen de kosten voor het bouwen van een nieuw zwembad.

Nieuwe en oude zwembad grotendeels gelijk

Het nieuwe zwembad is in grote lijnen gelijkwaardig aan het huidige bad. Wel heeft het instructiebassin een iets kleinere afmeting en is het wedstrijdbassin minder diep dan het huidige.
Het instructiebad kan worden gebruikt voor specifieke doelgroepen. Met twee bassins kan er gewerkt worden met warm en kouder water, en dit verbetert de gebruiksmogelijkheden. Zonder een instructiebad kan reuma- en babyzwemmen bijvoorbeeld niet plaatsvinden.

Volledig elektrisch gebouw

Het nieuwe zwembad krijgt zonnepanelen op het dak en wordt een zogeheten "all-electric" gebouw (aardgasloos). De toekomstige gebruikers van het zwembad en de Sportraad zullen worden betrokken bij de verdere ontwikkelingen en de bouw van het zwembad.
Wethouder Hans Driessen zei woensdag op het gesprek met de pers dat er op termijn aan het nieuwe zwembad eventueel een sporthal kan worden aangebouwd. Overigens gaat sporthal de Tinnegieter, in het centrum van Beuningen, volgens de wethouder nog zeker 10 à 20 jaar mee. Driessen gaat er vanuit dat de gemeenteraad de plannen voor het nieuwe zwembad zal goedkeuren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!