Instellingen

Wethouder zegt ‘sorry’ voor slechte communicatie met wijkraden over aanpassen wijkaanpak

Wethouder Bert Velthuis (SP).
Wethouder Bert Velthuis (SP). © Gemeente Nijmegen
NIJMEGEN - Wethouder Bert Velthuis (SP) heeft woensdagavond tijdens de vergadering van de Nijmeegse gemeenteraad zijn excuses gemaakt voor de gebrekkige manier waarop gecommuniceerd is met wijkvertegenwoordigers over het aanpassen van de wijkaanpak. In die nieuwe aanpak, die per 1 september van start is gegaan, is geen plek meer voor de vertrouwde wijkmanager als aanspreekpunt. In plaats daarvan komt een wijkteam met drie wijkregisseurs uit verschillende domeinen plus een medewerker participatie. Juist aan dat laatste schortte het volgens de gemeenteraad, die zich twee weken geleden nog duidelijk stoorde aan de manier waarop de wethouder zich verantwoordde voor het proces.

“Waardeloos”

Velthuis kreeg er flink van langs van verschillende partijen. Daarbij werd sterk aangedrongen op het maken van excuses aan wijkraden en inwoners. “De wethouder heeft alles overgeslagen wat lijkt op burgerparticipatie”, vindt Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU). Marjolijn Mijling: “De wijkraden worden genegeerd. Ik vind het een grove belediging dat het college geen opvolging geeft aan de wens van de raad voor inwonerparticipatie.” Marijke Synhaeve (D66) noemt de gang van zaken ‘waardeloos’. “Men kan hier niet met droge ogen blijven verkondigen dat er niets is fout gegaan. Excuses zouden het college sieren.”

Excuses

De excuses kwamen er ook. “Het proces en de communicatie is slordig verlopen”, geeft Velthuis toe. “Het overleg dat we hadden moeten voeren met de wijkraden, had eerder moeten gebeuren. Daar wil ik oprecht mijn excuus voor aanbieden. Wel is altijd de doelstelling geweest om de wijkaanpak te versterken. Ik denk dat we nu nóg meer in de wijken gaan komen dan hiervoor en dat we met het instellen van wijkregisseurs op de domeinen veiligheid, sociaal en fysiek leefomgeving uiteindelijk een weg vinden waarbij alle burgers ons hopelijk sneller nog gaan vinden.”

Op de rem trappen

De raad nam tegelijkertijd unaniem een motie van CDA en VoorNijmegen.NU aan die oproept om nu op de rem te trappen en de communicatieve banden met de wijkraden te versterken. Dit met de realisatie dat het te laat is om de reeds doorgevoerde veranderingen nog terug te draaien. De motie werd ook door de wethouder positief ontvangen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!