Lokaal

Prinses Beatrix reikt in Culemborg de Jantje Beton Prijs uit

Prinses Beatrix reikt in Culemborg de Jantje Beton Prijs uit
Prinses Beatrix reikt in Culemborg de Jantje Beton Prijs uit © SRC & Omroep Gelderland
CULEMBORG - Tijdens een kleinschalige feestelijke uitreiking is woensdagmiddag in het oude stadhuis van Culemborg door prinses Beatrix, samen met de kinderjury, de Jantje Beton Prijs voor de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland uitgereikt.
Prinses Beatrix, de beschermvrouwe van Jantje Beton, werd welkom geheten door commissaris van de Koning John Berends en burgemeester Gerdo van Grootheest.
Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder van Jantje Beton: “Groot compliment aan alle gemeenten die een inzending hebben gestuurd voor deze geweldige prijs, we waren echt onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen.”
De drie genomineerde gemeenten waren Almere, Apeldoorn en Leiden. Leiden ging er met de prijs vandoor. Zowel de vakjury als de kinderjury prees de aandacht van de gemeente Leiden voor inclusiviteit. De vakjury was ook te spreken over de eigen speelruimtenorm van deze gemeente, 10% van de openbare ruimte wordt ingericht als speelruimte.
Voor de kinderjury waren naast inclusiviteit, ook veiligheid en de hoeveelheid speelmogelijkheden belangrijke criteria. Dit alles kwam goed terug in de winnende inzending, vandaar dat de gemeente Leiden als eerste deze prijs voor de meest speelvriendelijke gemeente heeft gewonnen.

Een jaar lang de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

De gemeente Leiden mag een jaar lang uitdragen dat zij de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland is. Jantje Beton stelt hiervoor diverse materialen beschikbaar. Daarnaast heeft de gemeente uit handen van Prinses Beatrix een unieke beeltenis van Jantje Beton mogen ontvangen.

Jantje Beton

Jantje Beton zet zich sinds 1968 samen met kinderen en jongeren in voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen. Ieder jaar doen ruim 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten van Jantje Beton. Kinderen en jongeren in kwetsbare (speel)posities krijgen hierbij extra aandacht. Het doel is om álle kinderen en jongeren in Nederland dagelijks te laten spelen en bewegen.

Jantje Beton Prijs

In 1978 is de Jantje Beton prijs ontstaan. De prijs is vijf keer uitgereikt aan individuen die zich op een speciale manier hebben ingezet voor buitenspelen. De prijs wordt vanaf dit jaar iedere twee jaar uitgereikt aan een gemeente die er alles aan doet om kinderen en jongeren zoveel mogelijk buiten te laten spelen en bewegen.