Lokaal

Vuilstort Zelhem wordt mogelijk Energietuin

Vuilstort Zelhem wordt mogelijk Energietuin
Vuilstort Zelhem wordt mogelijk Energietuin © REGIO8
ZELHEM - Op de voormalige vuilstort De Langenberg in Zelhem wil de gemeente Bronckhorst samen met meerdere partijen een Energietuin starten. Solarpark de Kwekerij in Hengelo wordt gebruikt ter inspiratie.
Samen met energiecoöperatie BioZon, Achterhoekse Groene Energiemaatschappij (Agem), De Zelhemse Auto en Motor Club (ZAMC), de Ezelstal, Wildbeheereenheid Zelhem-Doetinchem wil de gemeente samen ‘een beleefbaar landschap dat meerwaarde oplevert voor het gebied’ realiseren. “De Langenberg heeft al veel activiteiten die perfect passen bij een Energietuin”, aldus wethouder Paul Hofman van duurzaamheid. “Een klein zonnepark is een extra functie die eraan kan worden toegevoegd.”
Volgens de gemeente leeft de wens voor een zonnepark op De Langenberg al enkele jaren. “Er is nu gekozen voor een Energietuin, een concept van de natuur- en milieufederaties”, laat de gemeente weten. “Natuur en Milieu Gelderland begeleidt het project en onderzoekt met de huidige gebruikers van de voormalige stortplaats of dit concept toepasbaar is voor de Langenberg.”
Op dit moment zijn de Ezelstal, ZAMC en BioZon al gevestigd op het terrein. “Er is samen verkend wat de mogelijkheden en kansen zijn”, aldus de gemeente. “De partijen willen gemeenschappelijk de Energietuin ontwerpen, ontwikkelen, realiseren en beheren.” Op 6 december organiseert de gemeente een digitale informatiebijeenkomst, waarbij omwonenden en geïnteresseerden informatie krijgen en over de plannen mee kunnen denken.