Lokaal

Beuningen krijgt definitief vijf grote windmolens

Windturbines, ter illustratie
Windturbines, ter illustratie © Pixabay
BEUNINGEN - De gemeenteraad van Beuningen heeft dinsdagavond definitief besloten tot de bouw van vijf grote windmolens langs de Maas en Waalweg. Coalitiepartijen BN&M, D66, GroenLinks en PvdA stemden vóór. Oppositiepartijen CDA, VVD en SP waren de tegenstemmers.
Wethouder Piet de Klein sprak van een bijzondere avond waarop de gemeenteraad zijn verantwoordelijkheid neemt voor de inwoners en voor de toekomst. Dit plan voor windmolens is volgens De Klein milieutechnisch volledig in orde.

Digitale gemeenteraad

"Het geluid van de windturbines zal steeds gemeten worden. Bij te veel geluidsproductie door de windmolens zullen we gaan handhaven," aldus de wethouder. De gemeenteraad vond overigens digitaal plaats vanwege het hoge aantal coronabesmettingen.
De voorstanders en tegenstanders stonden lijnrecht tegenover elkaar. Zo prees D66-raadslid Alwin Steeg het gebiedsfonds, waarin geld wordt gestort afkomstig uit de opbrengsten van de windmolens. Dit gebiedsfonds zorgt voor duurzaamheids- en leefbaarheidsprojecten, zo zei hij. Ook benadrukte hij dat de lokale milieunormen in Beuningen scherper zijn dan de huidige landelijke normen.

Geen uitstel besluit

Guido Woutersen (VVD) stelde dat iedere verdere overlast in Beuningen te veel is. Hij wees op de geluidsoverlast en vervuiling door twee drukke snelwegen, het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Waal en de gevaarlijke luchtuitstoot van bedrijven in Nijmegen-West.
CDA en VVD pleitten er tevergeefs voor om het besluit uit te stellen. Het voorstel voor de bouw van windmolens deugt niet en rammelt aan alle kanten. Het gaat alleen maar over geld en de vijf windmolens, bijna zo groot als de Eiffeltoren, worden er gewoon doorgedrukt, zo luidde de teneur van de tegenstanders.

Klimaatproblemen wereldwijd heel groot

GroenLinks-raadslid Jaap Bril noemde de windmolens "bittere noodzaak" omdat de klimaatproblemen wereldwijd heel groot zijn. "Ook op plaatselijk niveau moeten ons steentje bijdragen."
Volgens hem worden de omwonenden en andere inwoners maximaal beschermd voor overlast. Het voorstel voldoet ruimschoots aan de doelstellingen, zo zei Bril.

Locaties voor windmolens stonden al vast

Voorafgaand aan de gemeenteraad vond voor het gemeentehuis in Beuningen een korte manifestatie plaats van tegenstanders. Zij hebben het gevoel dat de locaties en het aantal windmolens van tevoren al vaststond, ondanks alle inspraak die heeft plaatsgevonden.
De tegenstanders, verenigd in stichting Tegenwind, denken dat er een grote kans is dat er straks strengere landelijke normen komen, met alle gevolgen van dien voor de exploitanten van de windmolens. Eventuele inkomstenderving zullen ze op de gemeente proberen te verhalen. De inwoners zullen daar uiteindelijk voor opdraaien, zo meent Tegenwind.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!