Lokaal

Enting laat De Graafschap 'goed' achter

Enting laat De Graafschap 'goed' achter
Enting laat De Graafschap 'goed' achter © REGIO8
DOETINCHEM - Afzwaaiend financieel directeur Remon Enting is trots dat hij De Graafschap achterlaat met een positief eigen vermogen en 'een gezonde basis' voor de toekomst. Enting, die in januari de club na zes jaar verlaat voor Heracles Almelo, ziet het positieve eigen vermogen als de vrucht van jarenlang werk.
"Het was een spannend jaar met negen maanden zonder publiek", aldus Enting, die dankbaar is dat het overgrote deel van de supporters met een seizoenkaart afzag van compensatie voor gemiste wedstrijden. "Als je nu, aan het eind van het financiële jaar, ziet dat de loyaliteit heel groot is dan is het toch wel fijn om dat zo te kunnen afronden." De Graafschap sluit het boekjaar, mede door coronasteun van de overheid, af met een positief resultaat van bijna vijf ton. "Ook wij hebben als betaaldvoetbalclub gebruik gemaakt van de bijzondere uitgestelde belastingregeling", waarschuwt Enting. "De operationele winst van de afgelopen twee seizoenen is de buffer die we nodig hebben om in de komende jaren ook aan die verplichting te kunnen voldoen, zonder dat het voortbestaan van onze club in gevaar komt."

De coronapandemie heeft ook gezorgd voor extra kosten. "Spelers en staf moesten voor elke wedstrijd getest worden en opgeteld is dat een post van een kleine 70.000 euro aan coronatesten in een jaar tijd", vertelt de financieel directeur. Ook is er door het rijden met twee bussen naar uitwedstrijden en het aanschaffen van handzeep en mondkapjes kosten gemaakt. "Als je het van een heel seizoen optelt gaat het richting de ton aan extra kosten die we puur door corona hebben moeten maken", zegt Enting, die verwacht dat die uitgaven dalen omdat gevaccineerde spelers niet meer getest hoeven te worden.

Uitgaande transfers

De uitgaande transfers van Leeroy Owusu (Willem II) en Branco van den Boomen (Toulouse) zorgden ook voor een gedeelte van het wegwerken van het negatieve eigen vermogen. "We hebben voor het eerst in lange tijd een positief eigen vermogen bij De Graafschap en dat geeft een gezonde basis naar de toekomst toe", aldus Enting. Met het doorbreken van enkele jeugdspelers kan dat op termijn voor De Graafschap ook financieel iets opleveren, maar zover wil hij nog niet kijken: "Laat de jongens eerst maar eens lekker doorbreken en een paar jaar op de Vijverberg mooie dingen laten zien."

Vertrek naar Almelo

Per 1 januari treedt Enting in dienst bij Heracles Almelo en verlaat hij De Graafschap, de club waar hij nog steeds supporter van blijft. "Ik ben blij dat ik met deze cijfers afscheid kan nemen", aldus Enting. "Als je terugkijkt zijn we van best wel ver gekomen waar we alles bij elkaar moesten schrapen. Daar mogen we met z'n allen heel erg trots op zijn en ik heb daar hopelijk een klein stukje aan bij kunnen dragen."